Здравейте, имам следният проблем:
Женена съм от 2 г. за германец. Преди брака живяхме зедно без брак в Германия. Преместихме се да живеем в България. Бракът е сключен в България преди 2 г. Съпругът ми има лична карта на чужденец, временно пребиваващ в БГ., като след третата година би могъл да получи статут на постоянно пребиваващ. Аз имам двойно гражданство, българско и немско.
Напоследък отношенията ни се влошиха драстично.Той в момента е в Германия и не иска да се връща тук. Намерил си е приятелка. Аз искам да се разведа и очаквам големи проблеми.
Живеем тук в мое жилище от преди брака. Имам още едно жилище от преди брака, за което преди 1 г. учредих на съпруга си право на ползване. Имаме кола, която той купи в Германия на мое име, внесохме в България преди брака и регистрирахме тук на мое име.
Знам, че като БГ. гражданка с постоянно местожителство тук , мога да подам иск за развод в България , като развода и имуществените отношения да се решат според Бг. закон.
Може ли развода да се осъществи в негово отсъствие ,ако той откаже да дойде тук ?
Може ли развода да се извърши чрез Посолството в негово отсъствие ?
Ако той все пак се върне, мога ли да му откажа достъп до жилището, след като то според БГ закон всъщност е семейно жилище и той е регистриран на този адрес ?
Аз съм подписала в Паспортната служба за чужденците декларация, че му предоставям жилището си. Ако си я оттегля?
Трябва ли ми адвокат специалист по международн право?
Можете ли да ме посъветвате ?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод -международно право ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Развод -международно право ?
може да се разведете в България , производството ще е исково и ответника не е длъжен да се явява , но развода ще трае малко по дълго с оглед на призоваването тъй като до колкото разбирам той не е в България и в случая документите ще му се връчат чрез Министерството на правосъдието
- донна2
Общо взето хващате съдебната ваканция (малко преди да започне), хубаво е да задвижите процедурата още сега, за да може през лялтото адвокатът ви да се опита да предвижи част от нещата по делото. Призоваването например...
Иначе не е "страшно"... започва с подаване на искова молба, ще имате насрочване най-рано за септември-октомври. Не е нужно съпругът ви да се яви и общо взето би следвало да минете в 2 заседания.
Иначе не е "страшно"... започва с подаване на искова молба, ще имате насрочване най-рано за септември-октомври. Не е нужно съпругът ви да се яви и общо взето би следвало да минете в 2 заседания.
- Гери
Здравейте. Не е необходим адвокат специалист по международно право, въпреки, че в казуса има международен елемент. Процесът може да мине и в отсъствие на ответника, както са Ви обяснили и колегите тук. Не виждам необходимост да се намесва Посолството в конкретния случай. Що се отнася до семейното жилище - щом е семейно жилище и той е регистриран на този адрес , и няма съд. решение, което да урежда отношенията относно него, няма на какво основание да му откажете достъп до жилището.
По отношение на самата процедура за развод, тъи като нямате 3 г. брак, за да минете по реда на взаимно съгласие евентуално, ще се процедира по реда на исковото производство. С оглед на това е по- добре да започнете процедурата сега, за да може евентуално септември - октомври да насрочат първото заседание.
Не виждам какви проблеми бихте могли да очаквате.Имате предвид от имуществена гледна точка ли?
По отношение на самата процедура за развод, тъи като нямате 3 г. брак, за да минете по реда на взаимно съгласие евентуално, ще се процедира по реда на исковото производство. С оглед на това е по- добре да започнете процедурата сега, за да може евентуално септември - октомври да насрочат първото заседание.
Не виждам какви проблеми бихте могли да очаквате.Имате предвид от имуществена гледна точка ли?
- Solei
Благодаря много
Опасявам се от битови семейни проблеми по време на развода, ако съпруга ми все пак се върне след като подам иска. Щом не мога да му откажа достъп до жилището, той може с месеци да живее тук и да ме тормози, както и да изнесе мебелите, които са общи.
Как стои въпроса със присъждане на съпруга ми на правото на обитаване на второ жилище, което е лично мое и закупено години преди брака. Това жилище аз дарих на сина си и също съм му ползвател. При дарението учредих също и на съпруга ми право на ползване.
То в момента е отдадено под наем за 1 година. Възможно ли е Съда да остави да живее там след развода или това право на ползване отпада след развода? Опасявам се,че дори да не живее там, дори ако се върне в Германия,то сина ми и аз не бихме могли например да продадем жилището без съгласие на съпруга ми , а няма да го намеря, а и той няма да се съгласи.
Някаква информация по впроса ?
Опасявам се от битови семейни проблеми по време на развода, ако съпруга ми все пак се върне след като подам иска. Щом не мога да му откажа достъп до жилището, той може с месеци да живее тук и да ме тормози, както и да изнесе мебелите, които са общи.
Как стои въпроса със присъждане на съпруга ми на правото на обитаване на второ жилище, което е лично мое и закупено години преди брака. Това жилище аз дарих на сина си и също съм му ползвател. При дарението учредих също и на съпруга ми право на ползване.
То в момента е отдадено под наем за 1 година. Възможно ли е Съда да остави да живее там след развода или това право на ползване отпада след развода? Опасявам се,че дори да не живее там, дори ако се върне в Германия,то сина ми и аз не бихме могли например да продадем жилището без съгласие на съпруга ми , а няма да го намеря, а и той няма да се съгласи.
Някаква информация по впроса ?
- Виктория
правото на ползване за определен срок ли е учредено или не , ако за определен срок добре ама ако не е значи пожизнено ,все пак имайте предвид ,че правото на ползване се погасява ,ако не се упражнява в продължение на 5 години.
по въпроса за движимото имущество ,още преди да заведете делото за развод поискайте обезпечение на иска върху тия вещи
що се отнася до това дали ще го допуснете в жилището или не .........без много много да разсъждавам и да не го допуснете там едва ли ще е единственият изгонен съпруг , едва ли настоящо /кандидат бившия ви съпруг ще тръгва да се жали в полицията или прокуратурата най ч-есто срещания отговор е да се оправят по между си
по въпроса за движимото имущество ,още преди да заведете делото за развод поискайте обезпечение на иска върху тия вещи
що се отнася до това дали ще го допуснете в жилището или не .........без много много да разсъждавам и да не го допуснете там едва ли ще е единственият изгонен съпруг , едва ли настоящо /кандидат бившия ви съпруг ще тръгва да се жали в полицията или прокуратурата най ч-есто срещания отговор е да се оправят по между си
- донна2
Pravilno predpolo6ixte , 4e vi e nu6en advokat spesialist po me6dunarodno , v slu4aia Semeino pravo.Istina e , 4e niama da vi razvede za 200 lv kakvato e tarifata v BG , no za smetka na tova 6te spe4elite zna4itelno pove4e v mat.aspekt.Kakvo imam v predvid.Kolegite advokati ot BG vi davat po prinsip pravilen savet kakvo da pravite na te se ograni4avat v ramkite na Cem.Pravo v BG .
6te bada kratak , ako vse pak naistina tarsite spesialist v me6dunar.nasledstveno i semeino pravo mo6e da govorim v podrobnosti.
1.Vie imate zakonno pravo da zavedete brakorazvodno delo pred Germanski sad v ka4estvoto si na i6es po tova delo.Merodavno v tova delo 6e e e mesto6itelstvoto na otvetnika/niama da6e neobxodimost i da G . gr./ toest na va6ia s-g.Dokolkoto razbrax toi sega 6ivee v G. i e G.gra6danin ot koeto sledva , 4e deloto 6te se gleda pred G.sad s vsi4kite proizti4a6ti ot tova blagopriatni pravni.posledisi/a te sa mnoooogo/
S ogled goreposo4enoto 6te otpadnat mnogo va6i problemi svarzani s razvoda vi kato problema s 6ili6teto i t.n.
V momenta razve6dam klienta mi v USA makar 4e i dvamata sapruzi sa BG gra6danivodia , za ne6tastie otvetnika e s USA post.6itelstvo.4ak mi do6aliava za tova koeto go o4akva v bliskite 10 godini.
Виктория написа:
>
> Здравейте, имам следният проблем:
> Женена съм от 2 г. за германец. Преди брака живяхме зедно без
> брак в Германия. Преместихме се да живеем в България. Бракът
> е сключен в България преди 2 г. Съпругът ми има лична карта
> на чужденец, временно пребиваващ в БГ., като след третата
> година би могъл да получи статут на постоянно пребиваващ. Аз
> имам двойно гражданство, българско и немско.
> Напоследък отношенията ни се влошиха драстично.Той в момента
> е в Германия и не иска да се връща тук. Намерил си е
> приятелка. Аз искам да се разведа и очаквам големи проблеми.
> Живеем тук в мое жилище от преди брака. Имам още едно жилище
> от преди брака, за което преди 1 г. учредих на съпруга си
> право на ползване. Имаме кола, която той купи в Германия на
> мое име, внесохме в България преди брака и регистрирахме тук
> на мое име.
> Знам, че като БГ. гражданка с постоянно местожителство тук ,
> мога да подам иск за развод в България , като развода и
> имуществените отношения да се решат според Бг. закон.
> Може ли развода да се осъществи в негово отсъствие ,ако той
> откаже да дойде тук ?
> Може ли развода да се извърши чрез Посолството в негово
> отсъствие ?
> Ако той все пак се върне, мога ли да му откажа достъп до
> жилището, след като то според БГ закон всъщност е семейно
> жилище и той е регистриран на този адрес ?
> Аз съм подписала в Паспортната служба за чужденците
> декларация, че му предоставям жилището си. Ако си я оттегля?
> Трябва ли ми адвокат специалист по международн право?
> Можете ли да ме посъветвате ?
6te bada kratak , ako vse pak naistina tarsite spesialist v me6dunar.nasledstveno i semeino pravo mo6e da govorim v podrobnosti.
1.Vie imate zakonno pravo da zavedete brakorazvodno delo pred Germanski sad v ka4estvoto si na i6es po tova delo.Merodavno v tova delo 6e e e mesto6itelstvoto na otvetnika/niama da6e neobxodimost i da G . gr./ toest na va6ia s-g.Dokolkoto razbrax toi sega 6ivee v G. i e G.gra6danin ot koeto sledva , 4e deloto 6te se gleda pred G.sad s vsi4kite proizti4a6ti ot tova blagopriatni pravni.posledisi/a te sa mnoooogo/
S ogled goreposo4enoto 6te otpadnat mnogo va6i problemi svarzani s razvoda vi kato problema s 6ili6teto i t.n.
V momenta razve6dam klienta mi v USA makar 4e i dvamata sapruzi sa BG gra6danivodia , za ne6tastie otvetnika e s USA post.6itelstvo.4ak mi do6aliava za tova koeto go o4akva v bliskite 10 godini.
Виктория написа:
>
> на мое име.
> откаже да дойде тук ?
> отсъствие ?
- vassiliy
- Младши потребител
колега хайде като давате съвети мислете , по отношението на жилището в България немския съд не може да се произнесе по една много проста причина , ако разбирате от международно право за каккъвто се представяте меродавен е българският закон , всички последици относно жилищащата у нас ще са по нашето право , с две думи това е имот собственост на единия съпруг придобити преди брак той си е негов , дрегото е един подарен имот върху който дарителя и съпруга и имат право на ползване , това право на ползване след развода съпрузите не го губят , немския съд няма и не може да се произнесе по този въпрос
другото което не обяснихте е че съдебното решение което ще се постанови в Германия ще трябва да мине у нас на езекватура
третото което не догледахте че жената пита може ли да се разведе у нас
четвъртото не знаеш дали има или няма брачен догово свързан с брака и до колко може тя да иска издръжка от бившия съпруг и при какви условия
другото което не обяснихте е че съдебното решение което ще се постанови в Германия ще трябва да мине у нас на езекватура
третото което не догледахте че жената пита може ли да се разведе у нас
четвъртото не знаеш дали има или няма брачен догово свързан с брака и до колко може тя да иска издръжка от бившия съпруг и при какви условия
- донна2
1.Чл. 133. (1) Личните и имуществените отношения между съпрузи, единият от които е български гражданин, се уреждат от този кодекс, ако се осъществяват на българска територия.
(2) Личните и имуществените отношения между съпрузи чужденци с еднакво гражданство, ако се осъществяват на българска територия, се уреждат според отечествения им закон.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) При разпореждане с недвижими имоти на българска територия се прилага законът на Република България.
1.Li4nite i im.o-ia ne se osa6testviavat v BG
2.Sapruzite sa s ednakvo Gra6danstvo-G.-----al.2
3.Ne vi6dam nikade razpore6dane s n.imot
Pravoto na Polzvane niama ni6to ob6to s pravoto razpore6dane.
Чл. 143. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Разпоредбите на тази глава не се прилагат, когато е предвидено друго в международен договор, по който е страна Република България.
1.Ima Podpisan DPP BG-Germania
Nie 6te zavedem delo za razvod v G.poradi vasmo6nosta da polu4im izdra6ka za nev.s-ga.Tia 6te se opredeli ot G.sad v vraska s kakvi doxodi ima s-ga i kakvi potrebnosti ima s-ta.Sada v G. niama da razgle6da nikakvi sporove za BG.n.imot sobst.na s-ta.
ИЗДРЪЖКА
Чл. 139. Задължението за издръжка, която чужденец търси от български гражданин, се урежда по този кодекс, а исковете са подсъдни на българските съдилища
1.Sa6tia prinsip ie vaspriet ot G.Sem.Codex no v obratnia smisal t.e. iska za razvod i izdra6ka e dopustim ako se prediavi ot 4.l.koeto tarsi izdra6ka ot G.gra6danin s post.mesrt.v G.
Otnosno Problema s P.Polzvane u4redeno na G.gr. , 6e vi dam 6oker-Vale Pika /toes As/
S-ga e 4u6denes prebivava6t vremenno v BG.
Toi nito e permanent resident nito BG gr.
S ste4eniata na bst.toi niama da polu4i nito edinia ot dvata statusa.
Otidete v Anglia da si polzvate u4redenoto p.na Polzuvane v n.imot...
Ima ne6ta , koito niama da uznaete.
Otnosno tova , 4e kl.iska da se razvede v BG.
As za6titavam interesite na moite klienti -zatova i mi pla6tat.Tova , 4e te ne si znaiat interesite ne ozna4ava , 4e az niama da im gi ka6a.Pone as taka rabotia.
Dovoda vi , 4e tia iskala da sec razv.v BG mnogo barzo 6te otpadne kato razbere kakvio mo6e da spe4eli.
Poniakoga mi stava gadno , 4e za6titavam interesite predimno na 6eni.Vse pak sam ma6.No rabotata si e rabota kolegi
S Uva6enie ,Виктория написа:
>
> на мое име.
> откаже да дойде тук ?
> отсъствие ?
(2) Личните и имуществените отношения между съпрузи чужденци с еднакво гражданство, ако се осъществяват на българска територия, се уреждат според отечествения им закон.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) При разпореждане с недвижими имоти на българска територия се прилага законът на Република България.
1.Li4nite i im.o-ia ne se osa6testviavat v BG
2.Sapruzite sa s ednakvo Gra6danstvo-G.-----al.2
3.Ne vi6dam nikade razpore6dane s n.imot
Pravoto na Polzvane niama ni6to ob6to s pravoto razpore6dane.
Чл. 143. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Разпоредбите на тази глава не се прилагат, когато е предвидено друго в международен договор, по който е страна Република България.
1.Ima Podpisan DPP BG-Germania
Nie 6te zavedem delo za razvod v G.poradi vasmo6nosta da polu4im izdra6ka za nev.s-ga.Tia 6te se opredeli ot G.sad v vraska s kakvi doxodi ima s-ga i kakvi potrebnosti ima s-ta.Sada v G. niama da razgle6da nikakvi sporove za BG.n.imot sobst.na s-ta.
ИЗДРЪЖКА
Чл. 139. Задължението за издръжка, която чужденец търси от български гражданин, се урежда по този кодекс, а исковете са подсъдни на българските съдилища
1.Sa6tia prinsip ie vaspriet ot G.Sem.Codex no v obratnia smisal t.e. iska za razvod i izdra6ka e dopustim ako se prediavi ot 4.l.koeto tarsi izdra6ka ot G.gra6danin s post.mesrt.v G.
Otnosno Problema s P.Polzvane u4redeno na G.gr. , 6e vi dam 6oker-Vale Pika /toes As/
S-ga e 4u6denes prebivava6t vremenno v BG.
Toi nito e permanent resident nito BG gr.
S ste4eniata na bst.toi niama da polu4i nito edinia ot dvata statusa.
Otidete v Anglia da si polzvate u4redenoto p.na Polzuvane v n.imot...
Ima ne6ta , koito niama da uznaete.
Otnosno tova , 4e kl.iska da se razvede v BG.
As za6titavam interesite na moite klienti -zatova i mi pla6tat.Tova , 4e te ne si znaiat interesite ne ozna4ava , 4e az niama da im gi ka6a.Pone as taka rabotia.
Dovoda vi , 4e tia iskala da sec razv.v BG mnogo barzo 6te otpadne kato razbere kakvio mo6e da spe4eli.
Poniakoga mi stava gadno , 4e za6titavam interesite predimno na 6eni.Vse pak sam ma6.No rabotata si e rabota kolegi
S Uva6enie ,Виктория написа:
>
> на мое име.
> откаже да дойде тук ?
> отсъствие ?
- vassiliy
- Младши потребител
и каква е ползата да се развежда в Германия , никаква
ще харчи излишни пари до там и обратно ще плати и за екзекватурата тук
в случая няма имоти придобити по време на брак ,няма какво да делят нали го ли прочете по-горе има имот собственост на съпругата от преди брака и един имот върху който има учредено право на ползване ,това право на ползване след развода те си запазвате , реда за неговото отпадене е да не се упражни в срок от 5 г. и то след развода този срок би текъл за всекий съпруг /това по мое мнение / тук няма никакво значение дали лицето е постоянно пребиваващо или не ,което не означана че постоянно трябва да е в имота ,може да го дава под наем ,може да идва веднъж в годината на почивка или периодично да му почиства паяжините .
Другия вариант е съпруга чужденец е да се откаже от правото на ползнаве ,но дали ще го направи това е негова преценка.
единственото закупено от страните по време на брака са мебелите -за едни мебели ........................
не е поставен въпрос за брачен договор ,не е поставен въпрос за издръжка
а обясни ми къде е разковничето освен в харченето на пари по пътищата , и помисли едно единствено нещо жената е в България ЩЕ ИМА ЛИ ВЪЗМОЖНОСТ да отиде до Германия може би ,а да плати за развода и за защитата и има ли смисъл
Резултатът в случая е един и същ ,единственото ,което е че ще трае малко по дълго е призоваването , ответника ще се призове чрез МП/процедура от около 3 месеца / и второ хваща съдебната ваканция ,но при един добър развой на събитията може да приключи за около 7-8 месеца
ще харчи излишни пари до там и обратно ще плати и за екзекватурата тук
в случая няма имоти придобити по време на брак ,няма какво да делят нали го ли прочете по-горе има имот собственост на съпругата от преди брака и един имот върху който има учредено право на ползване ,това право на ползване след развода те си запазвате , реда за неговото отпадене е да не се упражни в срок от 5 г. и то след развода този срок би текъл за всекий съпруг /това по мое мнение / тук няма никакво значение дали лицето е постоянно пребиваващо или не ,което не означана че постоянно трябва да е в имота ,може да го дава под наем ,може да идва веднъж в годината на почивка или периодично да му почиства паяжините .
Другия вариант е съпруга чужденец е да се откаже от правото на ползнаве ,но дали ще го направи това е негова преценка.
единственото закупено от страните по време на брака са мебелите -за едни мебели ........................
не е поставен въпрос за брачен договор ,не е поставен въпрос за издръжка
а обясни ми къде е разковничето освен в харченето на пари по пътищата , и помисли едно единствено нещо жената е в България ЩЕ ИМА ЛИ ВЪЗМОЖНОСТ да отиде до Германия може би ,а да плати за развода и за защитата и има ли смисъл
Резултатът в случая е един и същ ,единственото ,което е че ще трае малко по дълго е призоваването , ответника ще се призове чрез МП/процедура от около 3 месеца / и второ хваща съдебната ваканция ,но при един добър развой на събитията може да приключи за около 7-8 месеца
- донна 2
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|