начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Развод по взаимно съгласие, но....

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод по взаимно съгласие, но....

Мнениеот симона » 10 Авг 2004, 10:10

Здравейте, искам да питам следният въпрос:
Предстои ми развод по взаимно съгласие, като трябва да разделим смейното жилище, придобито по време на брака, с отстъпено право на строеж, но все още без нотариален акт / декларирано е, има Акт 16 и вече няколко години плащаме редовно дължимите данъци и такси/
Питам- задължително ли трябва да има Нотариален акт при делбата или е достатъчна Данъчната оценка на жилището?
симона

Re: Развод по взаимно съгласие, но....

Мнениеот monteskio1 » 10 Авг 2004, 12:44

В случай, че е налице разрешение за ползване и има вписан разделителен протокол , то това Ви е придобивен титул. В този случай , не ви е необходим нот.акт.
monteskio1

Мнениеот Гери » 10 Авг 2004, 13:00

Хубаво, че имате учредено или прехвърлено право на строеж, но след построяване на сградата кое ви легитимира като собственици на даденият имот?

Колкото до това как се процедира в бракоразводният процес, там въобще може да не се повдигне въпросът за подялба на семейното жилище. Допустимо е след като получите бракоразводното решение да направите доброволна делба със съпругът си, като този договор за доброволна делба ще ви легитимира като собственик. Ако желаете на базата на него ще може да си извадите и констативен НА.
Гери

Мнениеот BlaueAugen » 10 Авг 2004, 14:23

Имате ли нот.акт за самото право на строеж?
BlaueAugen

Мнениеот симона » 10 Авг 2004, 15:09

Аз забравих да уточна, че е с учредено групово право на строеж в ЖСКооперация, и ние сме били член-кооператори. Нямаме нот. акт за правото на строеж.
симона

Мнениеот Иван » 10 Авг 2004, 17:16

Това уточнение е много важно. Трябва да се снабдите с нотариален акт, за да може да се легитимирате като собственик. Процедурата не е много лесна, така че се обърнете към адвокат. Тук няма да ви се даде изчерпателно становище поради факта, че не представяте документи.
Иван

Мнениеот симона » 11 Авг 2004, 09:12

Аз не споменах, че сме се разбрали с бъдещия бивш съпруг апартамента да бъде прехвърлен изцяло на мен и детето. Ако се наложи да се вади нотариален акт и после отново да се прехвърля, за съжаление става доста солено фиансово, заради държавните такси, затова исках да уточня дали наистина е абсолютно задължително да се тръгне от Нотариалния акт.
симона

Мнениеот Иван » 11 Авг 2004, 09:55

Вие адвокат нямате ли си? Въпроса ви изисква наистина добра консултация. Не ми се вярва да се развеждате без адвокат. Попитайте него!
Иван

Мнениеот симона » 11 Авг 2004, 10:41

Не е нужно да ми държите такъв тон, все пак исках само да се насоча, а естествено, че няма да мине без адвокат...за съжаление...
Благодаря все пак, че потвърдихте това, което предполагах и без да съм адвокат.
симона

Мнениеот Иван » 11 Авг 2004, 11:14

Извинете ако съм ви засегнал. Просто Ви попитах дали си нямате адвокат!Наистина въпроса ви изисква навлизане в дълбочина и подробна консултация от конкретно ангажиран колега.
Иван

Мнениеот симона » 11 Авг 2004, 11:29

Делото все още не е почнато, исках само да съм добре информирана за себе си, а адвоката, който съм ползвала при друг случай, да- и сега ще наема.
Искрено си признавам, сигурно не съм изключение, но не ми е любимо заниамние, това, което ми предстои- затова си позволих да ангажирам аудиторията със своето питане.
симона

Мнениеот abba » 11 Авг 2004, 11:36

Vsichko e vazmojno i problema ne e ot ogromna slojnost. Kolegite mai ne sa v chas mito s veshtnoto, nito s brakorazvodnia protses. Sled kato ste se razbrali sas sapruga vi, v sporazumenieto shte se opishe imota po sashtestvuvashtite dokument na jsk-a to i spored akt 16, notarialen akt ne e zaduljitelen. Neobhodima vi e dan. otsenka, a po vreme na deloto se pravi i ekspertiza ot veshto litze za otzenka na imota, varhu koiato se plashtat darjavni taksi. Posle brakorazvodnoto reshenie vi e dokumenta za sobstvenost i triabva da se vpishe v Slujba po vpisvania (Notariata). Tolkoz, ne e taka slojno kakto predpolagat niakoi kolegi.
abba

Мнениеот симона » 11 Авг 2004, 12:27

Мноого благодаря за това мнение, защото наистина ми спестява във времето ходене по мъките, и се опростяват нещата по развода.
С най-добри пожелания!
симона

Мнениеот ipon » 12 Авг 2004, 06:53

Считам,че колегите,които се опитват да консултират неюристи,чрез форума,по
сложни казуси/каквито са съдебните делби//правят мечешка услуга на питащите.
"консултиращите" дават повод на питащите още веднъщ да изразят неуважение
то си към изключителната като съдържание и форма,професия "Адвокат".
ipon
Потребител

Мнениеот ipon » 12 Авг 2004, 06:59

изразявате се неправилно,при развода не става реч за делба ,а за предоставяне за ползване на семейното жилище.Семейното жилище не е задължително да бъ
де собственост на някого от съпрузите,така че към споразумението ви не е необхо
димо да се прилага акт за собственост.
ipon
Потребител

Re: ipon- отговор

Мнениеот симона » 12 Авг 2004, 09:18

И сте прав и не съвсем, аз исках да бъда наясно, преди да започна бракоразводното дело какви неща да направя предварително, т.е., ако е абсолютно необходим Нотариален акт- да бъде налице.
Аз надникнах и в другите теми, не само тук, и също забелязах, че колегите юристи дават абсолютно противоположни и доста противоречиви и несъвместими отговори на питащите неюристи, и май наистина настава пълна неяснота за питащите, но...аз споменах по-горе някъде, че съм водила дело- трудово-правно и разбира се, с много добър адвокат, не подценявам тази професия, а напротив!
И определено не става въпрос за ползване на семейно жилище до навършване на 18 г. на детето, а за изцяло прехвърляне на единия дял / на съпруга ми/ и аз ставам собственик на цялото жилище.
Не съм споменала много излишни подробности, че детето има здравословни проблеми, че предстоят скъпи операции, и става въпрос за моралната гледна точка, за обезпечаване на детето.
С най добри пожелания!
симона

Мнениеот abba » 12 Авг 2004, 10:58

Ama stiga s tia gluposti, kolega! Pri razvod moje da se predostavi ne samo polzvaneto, no i sobstvenostta v/u imot pridobit v sio v dial na edinia saprug. Vzemete da prochetete malko praktika, razhodete se vednuj do Bukston predi da obiasniavate koi se izraziava nepravilno. Chetete be, hora!!!ipon написа:

> изразявате се неправилно,при развода не става реч за делба ,а
> за предоставяне за ползване на семейното жилище.Семейното
> жилище не е задължително да бъ
> де собственост на някого от съпрузите,така че към
> споразумението ви не е необхо
> димо да се прилага акт за собственост.
abba

Мнениеот рери » 13 Авг 2004, 14:45

със споразумението се уреждат и имуществените отношения между съпрузите, така, че не виждам пречка да се предостави в собственост на единия съпруг и жилището и лека кола и самолет ако имат, стига да имат съгласие. Цената която трябва ругия съпруг да плати, не се определя от вещо лице, както някой по-горе писа, а размера й също се определя от съпрузите в споразумението. Предоставяне ползването на семейното жилище е вече нещо съвсем друго и няма нищо общо с имуществените отношения мужду съпрузите
рери

Назад към Семейни казуси