начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

причина за развод?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

причина за развод?

Мнениеот j.marinova » 06 Сеп 2004, 17:01

Водя бракоразводно дело в чужбина, но понеже и двамата сме български граждани се прилага българският закон. Въпросът ми е: според бълг. закон, дългогодишната изневяра, с всички нужни доказателства, приема ли се като причина за разстройване на брака?

[%sig%]
j.marinova

Re: причина за развод?

Мнениеот Гери » 06 Сеп 2004, 18:30

да!
Гери

Мнениеот j.marinova » 06 Сеп 2004, 20:11

можете ли да ми посочите къде е написанор има ли точка от закона по този въпрос?
Благодаря Ви, предварително
j.marinova

Мнениеот sui » 07 Сеп 2004, 08:23

В законодателството като цяло едва ли би могло да се намери конкретен член ,трактуващ понятието "Изневяра".Ако го търсите като конкретен член ,едва ли ще го намерите.В семейното законодателство съм го срещал само като част от законови хипотези...Например"....който не полага грижи...." и все едни
такива.....дето се вика"все между капките"..Така че зависи от конкретни факти,защото може да се случи така ,че нещо да се смята за изневяра,но това да не е такова.
sui

Мнениеот Deputy_Major » 08 Сеп 2004, 14:07

Уважаема госпожо, съгласно чл.15 от Семейни кодекс на РБ отношенията между съпрузите се изграждат на основата на взаимно уважение, общи грижи за семейството, разбирателство и вярност.
В действащата редакция на СК няма легална дефниция на "изневяра" , но си мисля , че тълкуването на думата "вярност " и по-точно липсата на вярност може да се разбира като изневяра.
Дефинирано понятието е било в т.нар.Екзархийски устав и по времето, когато в България е бил законен църковния брак.
При всички случаи доказаната изневяра/ в чисто фактически смисъл/ е причина за дълбоко и непоправимо разстройство на брака и основание за развод по исков ред по вина на другия съпруг.
Дано съм Ви бил полезен.
Deputy_Major

Мнениеот j.marinova » 08 Сеп 2004, 19:13

Благодаря Ви за изчерпателният отговор, надявам се да успея да убедя италианският съд, където извънбрачната връзка не е грях и проблем.

[%sig%]
j.marinova

Назад към Семейни казуси