- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
семейно жилище
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
семейно жилище
Имам въпрос, на който нито един адвокат не ми отговори точно и ясно. От 1 година живея със съпруга си в жилище, за закупуването на което съпругът ми тегли потребителски заем. Изплащането на заема става от неговата заплата. Срокът на погасяване на заема е 7 години. Аз имам по- високи доходи като едноличен търговец от него/ което мога да докажа/, но на него му отпуснаха по-лесно заем, тъй като е държавен служител. Имам малолетно дете от първия брак, което живее с нас. Въпросът ми е: при евентуален развод с доказване на вина, и ако Съдът вземе решение,че и двамата сме виновни за разтрогването на брака, кой остава да живее в семейното жилище - този, който изплаща заема или този, който има малолетно дете?
- Александра
Re: семейно жилище
Вещите и правата върху вещи, придобити от съпрузите през време на брака, в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на кое име се водят - чл.19 от СК - то е тъй наречената съпружеска имуществена общност /СИО/. Приносът се доказва и не е изразен само в пари, но и в грижи за деца, домакинство и т.н. Съгласно чл.99, ал.3 от СК при развод съдът не се произнася служебно по въпроса за ползване на семейното жилище, т.е. това трябва изрично да се поиска от съда. При развод, не по взаимно съгласие, правилата за ползване на сем.жилище са уредени в чл.107 от СК. Тук трябва да доизясните дали Вашето дете е осиновено от съпруга Ви или не, тъй като това е важно за определяне ползването на сем.жилище.
- vesina4
- Младши потребител
Благодаря за отговора. Не, не е осиновено. Първият ми съпруг почина преди 13 години, но вторият не пожела да осинови детето ми. Общи деца нямаме. Моля ви отговорете ми. В безизходица съм! Снощи отново имаше скандал и той се опита да ни изгони с детето от вкъщи. Много е сигурен,че при евентуален развод той ще остане в жилището, а ние с дъщеря ми трябва да останем на улицата. Така ли е?
- Александра
Ще остане този, който има по-добър адвокат ......Още преди да се разведете съдът може да наложи т.н. ПРИВРЕМЕННИ МЕРКИ за ползването на жилището......а с решението за развода , ако не се разберете.....съдът ....98 % от случаите го дава на майката / стига тя да не е виновна за развода/ , но и да е виновна пак 89% го дават на жената........НО делото Ви за развод може да продължи .....5-6-8 години , затова се посъветвайте не въвъ форума а ссъс специалист по брачни дела.Успех.
- младежа
Много благодаря! Проблемът при мен е, че детето не е общо, макар, че се води доведено и по чл. 68 ал.2 от СК вторият баща също е длъжен да полага някакви грижи към това дете все пак. Уви, той не само, че не го прави, ами ми и пречи спокойно да се грижа и възпитавам детето си. Ходих вече на консултация при адвокат, който почти през цялото време чете семейния кодекс и ми го цитира. За прочита заплатих и такса 10 лв./Може би, защото не мога да чета/ . Реших да пробвам във форума - аудеторията е по-голяма. Пък и хората казват " питай патило". Надявам се някой специалист по брачни дела да прочете темата и да прояви желание да ми помогне. Предварително благодаря!
- Александра
истината е че никой не може да ви даде категоричен отговор в случая
нито пък има готов отговор в закона.
затова пък има отговор в Конституцията:
Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.
след като семейството вече не съществува, именно на вас се дължи въпросната закрила, а К има непосредствено действие
а клаузата за предоставяне ползването на семейното жилище в СК има за цел и е способ именно за закрила на майчинството и децата
на това основание смятам че макар и малко нетрадиционно но е почти сигурно че ще ви предоставят ползването още повече че половината ще бъде и ваша собственост
нито пък има готов отговор в закона.
затова пък има отговор в Конституцията:
Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.
след като семейството вече не съществува, именно на вас се дължи въпросната закрила, а К има непосредствено действие
а клаузата за предоставяне ползването на семейното жилище в СК има за цел и е способ именно за закрила на майчинството и децата
на това основание смятам че макар и малко нетрадиционно но е почти сигурно че ще ви предоставят ползването още повече че половината ще бъде и ваша собственост
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
РЕШЕНИЕ N 1327 от 17 ноември 1994 г.по гр. д. N 649/1994 г., II г.о.
Бюлетин на Върховния съд, бр. 9 от 1994 г., пор. N 21
КОГАТО СЪПРУЗИТЕ НЯМАТ РОДЕНИ ОТ БРАКА ДЕЦА, СЪДЪТ СЕ ПРОИЗНАСЯ
ПО ВЪПРОСА ЗА ПОЛЗУВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ СЛЕД РАЗВОДА САМО АКО ИМА ИЗРИЧНО ИСКАНЕ ОТ НЯКОЙ ОТ ТЯХ.
в същият смисъл е и ТР№105/1962 НА ОСГК НА ВС
Така ,че мисля ,че имате шанс
вие поискайте ,а съда ще реши
Бюлетин на Върховния съд, бр. 9 от 1994 г., пор. N 21
КОГАТО СЪПРУЗИТЕ НЯМАТ РОДЕНИ ОТ БРАКА ДЕЦА, СЪДЪТ СЕ ПРОИЗНАСЯ
ПО ВЪПРОСА ЗА ПОЛЗУВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ СЛЕД РАЗВОДА САМО АКО ИМА ИЗРИЧНО ИСКАНЕ ОТ НЯКОЙ ОТ ТЯХ.
в същият смисъл е и ТР№105/1962 НА ОСГК НА ВС
Така ,че мисля ,че имате шанс
вие поискайте ,а съда ще реши
- донна2
KOGS STE TEGLILI ZAEMA, RESPSKTIVNO KAKVA CHAST OT NEGO E IZPLATEN
PREHVURLENA LI E SOBSTVENOSTTA NA JILISHTETO I SLED TOVA IPOTEKIRANO V POLZA NA KREDITORA ILI SHTE VI PREHVARLIAT SOBSTVENOSTTA SLED OKONCHASTELNOTO IZPLASHTANE?
PREHVURLENA LI E SOBSTVENOSTTA NA JILISHTETO I SLED TOVA IPOTEKIRANO V POLZA NA KREDITORA ILI SHTE VI PREHVARLIAT SOBSTVENOSTTA SLED OKONCHASTELNOTO IZPLASHTANE?
-
Заемът е потребителски - без ипотека за срок от 7 год. Теглен е на 05.10.04г. С този заем погасихме ипотечен заем от миналата година и освободихме жилището от тяжести. Собствеността е изцяло наша. Погасяването на потребителския заем става директно от заплатата на съпруга ми и сега на 27.10.04 ще бъде първата вноска. Интересното е, че в самия договор за кредит аз никъде не фигурирам и не съм се подписвала за съдлъжник. Означава ли това, че ако съпругът ми не ме беше информирал за този заем, аз можеше и да не разбера за съществуването му? И дали в такъв случай и аз не мога да изтегля заем на същата стойност и да покрия заема, титуляр на който е съпругът ми? След като банката не изисква съгласието и подписа на съпруга,тогава това няма да е проблем за мен. В такъв случай аз ще стана страната, която изплаща заема и респективно жилището.
- Александра
Със този заем е погасена ипотеката ,ще се докаже лесно с документи , това предполагам знаете чл.25 ал.2 от СК- За задължения, които единият или двамата съпрузи са поели за задоволяване нужди на семейството, те отговарят солидарно .Защо парите да не ги изтегли някой ваш близък да ви ги дари както си му е редът /като оформите документално и дарението /.
Така ще сте в хипотезата на чл.20 от СК -Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.
Така това което е платано с парите от дарението си е ваше ,а за другото което ще е СИО ще делите .
Тоест съгласно -Чл.21. (1) Лични са вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака изцяло с лично имущество по чл.20, ал.1 или с друго лично имущество, придобито преди брака.
(2) Когато вещите, правата върху вещи и паричните влогове са придобити отчасти с лично имущество по предходната алинея, лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна.
Така ще сте в хипотезата на чл.20 от СК -Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити преди брака, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.
Така това което е платано с парите от дарението си е ваше ,а за другото което ще е СИО ще делите .
Тоест съгласно -Чл.21. (1) Лични са вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака изцяло с лично имущество по чл.20, ал.1 или с друго лично имущество, придобито преди брака.
(2) Когато вещите, правата върху вещи и паричните влогове са придобити отчасти с лично имущество по предходната алинея, лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна.
- донна2
Не се страхувай, Александра! Малко съдии ще оставят на улицата майка с малолетно дете, при положение, че жилището е семейна общност. Имаш ли ти или съпруга ти друг недвижим имот? Има ли съпруга ти роднини (майка, баща, които се ширят самотни в голям апартамент), респективно ти? Т.е. има ли къде да се подслони евентуално лишеният от жилището съпруг (той или ти с детето). Тези неща според мен имат значение, макар и да нямат опора в законов текст, защото една сърцераздирателна искова молба от твое име, подкрепена с доказателства, в смисъл, че оставаш наистина на улицата - играе по тънката струна в съдийската душа (особено ако е женска) и шансовете ти са големи.
- zvezda
- Потребител
Сърдечно благодаря на всички! Страшно много ми помагате. Идеята на донна2 е чудесна. Чудя се , как не съм се досетила сама?! Благодаря и на zvezda за моралната подкрепа! Моите родители имат двустайно жилище и аз мога да се преместя при тях, но не желая. Родителите на съпругът ми не живеят в града и той няма къде да отиде да живее. Но при предишният си развод той пак нямаше къде да отиде да живее, но съдът присъди жилището на бившата му съпруга за отглеждане на детето. Вчера съвсем случайно подразбрах, че съпругът ми се договаря с бившата си съпруга тя да му прехвърли родителските права, тъй като се канела да заминава за чужбина. Интересно ми е, дали се иска съгласието на настоящата съпруга за това и съгласие да живее детето му с нас? Предполагам, че не и аз може би ще науча постфактум.
- Александра
може би го прави и заради жилището - така ще сте равностойни , дори и той ще има това преимущество че няма родители в същия град, но пък тогава ползването на семейното жилище от първия му брак би трябвало да бъде предоставено на него ако го поиска, особено ако майката заминава в чужбина... което пък е във ваш плюс.
Ако наистина си взима детето и прехвърлянето на родителските права е само заради това, би трябвало да иска и жилището , особено ако нещата при вас вървят към развод.
Е може и всичко това да се окаже само врътка да увеличи шансовете си да получи ползването на този апартамент...
Дано да имате добър и съвестен адвокат защото като гледам ще бъде борба на всяка крачка ако се стигне до развод. Не се оставяйте доколкото е възможно да ви изгони от жилището. Защото ако успее щете не щете ще трябва да отидете при вашите а това после предвид факта че неговите родители не са в града и той евентуално също гледа дете ще се обърне срещу вас по много неприятен начин.
Успех ви желая и дано не се стига до развод все пак.
Ако наистина си взима детето и прехвърлянето на родителските права е само заради това, би трябвало да иска и жилището , особено ако нещата при вас вървят към развод.
Е може и всичко това да се окаже само врътка да увеличи шансовете си да получи ползването на този апартамент...
Дано да имате добър и съвестен адвокат защото като гледам ще бъде борба на всяка крачка ако се стигне до развод. Не се оставяйте доколкото е възможно да ви изгони от жилището. Защото ако успее щете не щете ще трябва да отидете при вашите а това после предвид факта че неговите родители не са в града и той евентуално също гледа дете ще се обърне срещу вас по много неприятен начин.
Успех ви желая и дано не се стига до развод все пак.
-
Благодаря! Много неприятно нещо е разводът. Все повече се убеждавам, че след 10 години вдовство въообще не е трябвало да сключвам брак. Голяма илюзия са били мечтите ми да имам отново семейство. Може би, защото първият ми съпруг почина толкова внезапно и дори нямахме 1 година брак и не съм успяла да се разочаровам. Или може би не съм срещнала подходящият партньор. Незнам, но определено знам, че този брак трябва да се прекрати. Та дори съпругът ми не желае да имаме общо дете, а аз искам да си родя още едно. Проблемите ни са сериозни и няма смисъл...
- Александра
Трябва да си разработите цялостна стратегия, защото в постинга си поставяте няколко проблема. Посочвам ви ги, за да почнете да ги обмисляте изчерпателно.
1.Защо не можете да докажете доходи? Каква е дейността Ви като ЕТ?
2.Предполагам, че сте заета с бизнес от 8.00 до 19.00. Кой се грижи за детето?Кой по принцип се грижи за него - в смисъл на осигуряване на дрехи, учебници, извънкласни форми, ескурзии, море и т.н. Кой го води на лекар и зъболекар, кой ходи на родителски срещи?Това е основен въпрос - кой полага дължимите родителски грижи?
3. Отправяли ли сте запитване до социални работници от ОТДЕЛА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТЕО във Вашия град относно стиуацията, в която се намирате? Трябва да знаете, че който от родителите първи посети отдела, той печели в крайна сметка.
4. Ходили ли сте в банката, отпуснала потребителския заем на съпруга Ви по този начин? В смисъл, че следва да се запознаете с какви документи и при какви условия е отпуснат кредитът от кредитния инспектор, а не от съпруга си.
Обмислете тези въпроси и си наемете СКЪП адвокат. Успех и ДЕЙСТВАЙТЕ!!!
P.S. Не разчитайте на съдийка да прояви съчувствие. Те са по-стриктни при прилагането на закона /имам голям опит в това отношение/
1.Защо не можете да докажете доходи? Каква е дейността Ви като ЕТ?
2.Предполагам, че сте заета с бизнес от 8.00 до 19.00. Кой се грижи за детето?Кой по принцип се грижи за него - в смисъл на осигуряване на дрехи, учебници, извънкласни форми, ескурзии, море и т.н. Кой го води на лекар и зъболекар, кой ходи на родителски срещи?Това е основен въпрос - кой полага дължимите родителски грижи?
3. Отправяли ли сте запитване до социални работници от ОТДЕЛА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТЕО във Вашия град относно стиуацията, в която се намирате? Трябва да знаете, че който от родителите първи посети отдела, той печели в крайна сметка.
4. Ходили ли сте в банката, отпуснала потребителския заем на съпруга Ви по този начин? В смисъл, че следва да се запознаете с какви документи и при какви условия е отпуснат кредитът от кредитния инспектор, а не от съпруга си.
Обмислете тези въпроси и си наемете СКЪП адвокат. Успех и ДЕЙСТВАЙТЕ!!!
P.S. Не разчитайте на съдийка да прояви съчувствие. Те са по-стриктни при прилагането на закона /имам голям опит в това отношение/
- nieve
Жилището ,в което живеете ,се явава семейно жилище по смисъла на СК.Без значение е чия собственост е то ,кой от съпрузите има и какъв принос при придобиването му.Това са последващи въпроси ,които касаят делбата на жилището след развода.В бракоразводното дело се обсъжда въпросът относно ползване на семейното жилище след развода като съдът се ръководи от критериите ,залегнали в чл.107,ал.1 от СК-здравословно състояние на съпрузите ,материално състояние ,вината за развода и други обстоятелства.Няма съд,който да не зачете интересите на непълнолетното ви дете ,независимо ,че е от първия ви брак.Така че по-скоро нещата са във ваша полза .
- 14
Как се доказва, че жилището е семейно? С адресна регистрация, свидетели или...?
- Аз
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|