начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Подготовка за адвокатски изпит

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подготовка за адвокатски изпит

Мнениеот endzhov » 23 Фев 2025, 16:43

Здравейте, колеги!

Понеже планирам да започна подготовка за адвокатски изпит, бих искал да попитам колегите, които вече са преминали този етап или са в процес на подготовка за него, как се подготвяте? Каква литература четете? От учебници ли се готвите (като за стандартен изпит) или четете различен и по-голям обем литература? Наблягате ли на съдебна пракика (включително наизустяването ѝ) или се придържате към теоретични познания?

Бих бил благодарен и на колегите, които успешно са положили адвокатския изпит, ако споделят впечатления и съвети.

Благодаря на всички отзовали се!
endzhov
Младши потребител

Re: Подготовка за адвокатски изпит

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Фев 2025, 22:20

Значи аз съм пък от 25 години адвокат и мога да споделя, че - полза от изпит - няма - това е цедка, не изпит. Но това са празни разсъждения.

Ако сте от София - има прекрасна книжарница - на Съюза на българските юристи (точното е СЮБ), където има всичко - от А до Я, "Нова звезда" е доставчика, разбира се и "Сиела", но те са верига от книжарници. Специализираната литература е задължителна - това е за цял живот - сега цените са вече 20 лева на книжно тяло. навремето бяха по-евтини, но то все тая - ако пък не можете - можете да заемете един от друг.

До 2-3тата година от практиката - аз ползвах свитъците от Университета - това, което съм записвал по време на лекции, което съм преснимал от други колеги и т.н. Всичко трябва в практиката - учудващо е и за мен това.

Сега - завистта и конкуренцията при адвокатите е огромна - но няма друг вариант. Би трябвало да минете изпита - щом проявявате научен интерес - това се гледа - ако Ви кажа - какво е нивото на утвърдени адвокати - то ще стане лек намек за това-онова.

Отделни статии не Ви трябват - отделни фрагменти. Само учебниците - всички тези учебници са достъпни вече и в Интернет. Трябва да демонстрирате академизъм, това е важното за един изпит - за съжаление се наложи битовото мнение - че има некадърни адвокати и трябвало - изпит - няма такова нещо.

Трудност има в следните области - основно - в Гражданският процес - другарството - необходимо и обикновено, да се прави разликата - това е важно. В Наказателното е - при субективният елемент на деянието - кога е непредпазливо - кога е професионална небрежност (доктор, забравил нещо), но това са безкрайни теми. В Административният процес - как се съставя акта за установяване, примерно - глоба Градски транспорт. то - кой ще ти даде данъчни ревизии веднага. Нали - нахвърлям напосоки - но трябва да се чете.

Съдебната практика е важен инструмент, при овладяването на институтите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 24 Фев 2025, 09:15

Моят съвет е да изчетете всички тълкувателни решения на ВКС и ВАС.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот dimist » 24 Фев 2025, 12:20

В "Адвокатски преглед" редовно публикуват теста за изпита, поне ще видите как се задават въпросите.
dimist
Потребител

Назад към Общи дискусии