начало

Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов

отказ от дял в съсобствен,наследствен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отказ от дял в съсобствен,наследствен имот

Мнениеот aznora31 » 15 Апр 2025, 18:56

Здравейте!Майка ми притежава 70% от къща с дворно място в София.Останалите 30% бяха собственост на двама
мои братовчеди(по 15%).Единият от братовчедите ми почина без да има деца и неговият дял отиде при тогава живата му майка ,която също почина след него.Въпросният дял ,според удостоверението за наследници ,което другата ми братовчедка извади,сега е собственост на сестрата на починалата вече майка на другият ми братовчед.Днес отидохме на адреса от удостоверението при сестрата,която каза:,,Отказала съм се пред
нотариус от всичко!" и след като я помолих ми даде дата и някакъв номер на този отказ.Моят въпрос е този дял 15% сега къде отива?
aznora31
Нов потребител

Re: отказ от дял в съсобствен,наследствен имот

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Апр 2025, 10:10

Не виждам проблем, не пипайте нищо за сега - има книга на отказите - ако е така.

Не си харчете парите по адвокати - аз съм адвокат, но чисто медицински Ви казвам - нямате нужда.

Всичко е както трябва - ключовете са при Вас и това дава простор - но както искате - ако искате - да продавате - но засега няма проблеми.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dimist » 16 Апр 2025, 11:34

ivan_lawyer написа:Не виждам проблем, не пипайте нищо за сега - има книга на отказите - ако е така.

Не си харчете парите по адвокати - аз съм адвокат, но чисто медицински Ви казвам - нямате нужда.

Всичко е както трябва - ключовете са при Вас и това дава простор - но както искате - ако искате - да продавате - но засега няма проблеми.

Не е съвсем така, отказа от наследство уголемява дяловете на останалите наследници, а след като наследника е един, се преминава към следващия ред, но не и низходящи на отказалия се от наследство. Може да се стигне дотам, че тоя дял да премине към държавата.
Разбира се, винаги може да се претендира, че тоя дял е придобит по давностно владение.
Във всички случаи е препоръчително да уредите въпроса
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 16 Апр 2025, 11:58

ivan_lawyer написа:Не виждам проблем, не пипайте нищо за сега - има книга на отказите - ако е така.

Добър съвет, не напразно поета е казал
Живот ли бе — да го опишеш?
Живот ли бе — да го разровиш?
Разровиш ли го — ще мирише
и ще горчи като отрова.

Но по принцип - от това обяснение нищо не се разбира.
aznora31 написа:Майка ми притежава 70% от къща с дворно място в София.Останалите 30% бяха собственост на двама мои братовчеди (по 15%). Единият от братовчедите ми почина без да има деца и неговият дял отиде при тогава живата му майка, която също почина след него. Въпросният дял, според удостоверението за наследници, което другата ми братовчедка извади, сега е собственост на сестрата на починалата вече майка на другият ми братовчед. Днес отидохме на адреса от удостоверението при сестрата, която каза: „Отказала съм се пред нотариус от всичко!" и след като я помолих ми даде дата и някакъв номер на този отказ.

За да се отговори на въпроса
aznora31 написа:Този дял 15% сега къде отива?

трябва да се проследи линията на наследяване, роднинските връзки и да се отчете отказа.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба