начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Развод в САЩ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Развод в САЩ

Мнениеот Пионерче » 22 Дек 2004, 22:44

Според мен не са съвсем такива ви ни работи......

Децата няма да се пръснат след развода, още повече, че вероятно са подготвени и кризата около него, напрежението ще бъде или не, неизвестността и т.н. са доста по-мъчителни. Във всички случаи е троготелно, ако все още обимате спругата си. Но най-важното е да сте откровен с децата Ви и да им покажете да резберат, че са важни за Вас.

Смятам, че малко се отклонихме от целта на упражнението, от юридическия казус, който между впрочем е много интересен.

Можете ли да кажете, какви процесуални действия сте извършили. Съдът при Вас действа бързо, поне по филмите не е претоварен, така че би трябвало да се е произнесъл по въпроса за юрисдикцията и по въпроса за приложимото право.

Кажете ако трябва да помагаме с нещо, ще го направим заради идеята!
Пионерче

Мнениеот Ответник » 23 Дек 2004, 07:46

Разбира се, че децата нема да се пръснат. Но пренебрегването на техните чувства остава... Те знаят, че са най-важното за мене. Не са сигурни дали това важи и за майка им обаче.

Отклонихме се.

"Можете ли да кажете, какви процесуални действия сте извършили."

Преди около месец имах предварително прослушване пред магистрат, за премахването на забранителната заповед. Магистратът интервюира децата едно по едно, дискретно по молба на моя адвокат. Питал ги е дали се страхуват от мене, дали съм ги бил, или малтретирал тях или майка им, дали заплашвал с насилие и т. н. И двете отговорили в смисъл, че това са глупости, и че това което най много биха искали е татко да е си е в къщи. После адвокактите влизаха и излизаха от залата на магистрата, шушукаха помежду си, шушукаха с нас и накрая магистратът изобщо не разоваря с мене и съпругата ми. От всичко излезе, че постигнахме съгласие за визитации и график за децата. Казах на адвоката си, че ми се струва, че не псотигнахме нищо. "Постигнахме стабилност" - каза той - "При развод стабилността е всичко". Повдигнахме въпроса за международния аспект на случая и магистратът казал на адвоката ми: "Please investigate and write me a brief".

През януари има насрочена среща на адвокатите със съдията за да представят събраните свидетелста по делото.

"Съдът при Вас действа бързо, поне по филмите не е претоварен,
така че би трябвало да се е произнесъл по въпроса за
юрисдикцията и по въпроса за приложимото право."

Да се съди за Америка по филмите е равносилно на детско-юношеска фантастика. Филмите в Америка се правят за американска консумация и са с разлекателна цел - обслужват мечтите на отрудения човек и отразяването на действителността е до голяма степен подчинено на тази цел. В реалността, да се съдят за щяло и нещяло е любимо занимание на гражданите и съдилищата са доста претоварени. Нерядко разводите продължават по по половин до една година, а ако са конфронтационни и има дележи на недвижими имущества и други компликации и по две, три години. Ако нещата се закучат, съдебните и адвокатксите разноски могат да достигнат десетки хиляди долари. Сведенията ми са от масата разведени колеги и колежки в работата ми).

"Кажете ако трябва да помагаме с нещо, ще го направим заради
идеята!"

Сърдечно благодаря! Затова съм тук на форума. За идеи и насоки, които да подавам на адвоката си. Доколкото схващам, той предпочита да си ни разведе, както си е по тетрадката, но и международния аспект му е интересен. Особено, ако си плащам... Но от друга страна, ако името му се свърже с прецедент, това би му било безплатна реклама. Препоръчан ми беше като можещ и много уважаван. Да видим!
Ответник

Мнениеот младежа » 23 Дек 2004, 12:17

Приятел, защо не заведеш едно бракоразводно в БГ и да ти помогнем да го свършиш за една -две седмици и да го представиш пред американският съд ,че вече си разведен........консултирай се за това с адвоката си в САЩ . А тик ще може да ти присъдим и децата и издръжка от женати -да ти плаща.....помисли...
И все пак- ВЕСЕЛА КОЛЕДА и гледай по-ларж на живота, колко ти остана..........само 100 -130 години ...??
младежа

Мнениеот Ответник » 24 Дек 2004, 06:48

Как да го направя? Трябва ли да си дойда в България? Как ще уведомите жена ми? Давайте акъл?

Весела Коледа на всички Българи по света!
Ответник

Мнениеот PGB » 31 Дек 2004, 03:06

Да можеш да го направиш, но щатски съд съд ще откаже екзекватура, при условие, че ответницата има постоянно местопребиваване (habitual residence) в САЩ, какъвто несъмнено е случаят и тя оспори на това основание екзекватурата. Ако пък тя не го направи е много вероятно съдът пак да откаже признаване, защото има вече заведено дело в САЩ. Тука правилата са малки сложни и варират за всеки щат, затова не знам със сигурност.

А че делото в БГ може да свърши за 2 седмици е несериозно, ще минат месеци преди да а призоват за първото заседание. А ако реши да обжалва.
PGB

Мнениеот Ответник » 31 Дек 2004, 04:10

Изобщо, работата е много сложна...

Моята крайна цел е да ме посочат като residential parent. Желая го само от съображения за доброто доотглеждане на децата. Колкото и нескромно да звучи, мисля, че като се погледнат всички валидни аспекти, съм по-добрият и полезен родител.

Каквото сабя покаже....
Ответник

Мнениеот PGB » 31 Дек 2004, 14:11

Единственото, за което можеш, според мен, да настояваш на практика е да се приложи българското законодателство към развода. Стига да не са изпуснати сроковете. Това обаче не ти носи особена полза, защото само ще оскъпи процеса - трябва да доказваш законодателството с експерти и преводи - и ще го забави. А американските съдилища не прилагат много охотно чуждо право.

Лично според мен обаче нямаш особена полза в това отношение относно родителските права. След като си убеден, и което е по-важно адвоката ти е убеден, че имаш сериозни шансове, то остави го да си свърши работата. В това отношение е по-добре съдът да плува във свои води е да не му усложняваш задачата. Успех.
PGB

Мнениеот Mariana M. » 03 Фев 2005, 08:18

Pishete niakakva informatsia za izhoda na vasheto delo.Bih iskala da se svarja s vas po tel,ako e vazmojno.Jivea v sastia shat i saprugat mi vseki den me zaplashva s razvod.Bih iskala dasam informirana za zakonodatelstvoto v shtata.Saglasna sam s vas,4e razvodiska tozi,koito goni egoisti4nite si stremegi,bez ogled na shastieto na detsata,zaradi koito uj sme doshli tuk,za tiahnoto badeshte,no posle reshavame,4e e po-dobre da se ottarvem ot semeistvoto.Ne znam dali e naiasno toi sas zakonodatelstvoto ili si misli,4e kato v BG shte plashta niakakva simvoli4na izdrajka i shte se otarve ot vsi4ki griji.Kak se opredelia razmera na izdrajkata i neshto po-konkretno po slu4aia..Blagodaria predvaritelno.
Mariana M.

Мнениеот Mariana M. » 03 Фев 2005, 21:57

Pishete niakakva informatsia za izhoda na vashite dela.Jiveia v sashtia shat i saprugat mi me zaplashva vseki den s razvod.Iskam da sam informirana za posledstviata a men i za deteto.Saglasna sam s vas,4e razvod iska tozi,koito goni egoisti4nite si stremeji i iska sleka raka da se osvobodi ot horata,s koito e svarzan.Imame 13 godishen brak i dete na 11 godini..Ako imate jelanie,ostavete vashia tel.S uvajenie.M.
Mariana M.

Мнениеот Ответник » 05 Фев 2005, 05:50

Изпратих Ви е-мейл.
Ответник

Предишна

Назад към Семейни казуси