начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Неспазване на режима за контакт с дете след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неспазване на режима за контакт с дете след развод

Мнениеот Marsi » 09 Дек 2004, 13:17

Имам следният проблем:

Живея постоянно в чужбина с детето си, което е на 14г. Бившият ми съпруг ми създаваше проблеми преди години, когато тябваше да напусна страната и ме заплашваше че няма да разреши детето да дойде с мен. След като заминахме години наред не ние търсил и не е плаштал издръжка. Такава не плашташе редовно и докато бяхме в България. Сега иска да му пращам детето през ваканциите, но аз се страхувам, че може да не го пусне обратно най-вече за да ме тормози.

Може ли той по някакав начин да ме принуди да пратя детето при него в България?
И тай като съм в чужбина ще бъда ли уведомена, ако той заведе дело (вазможно ли е това???) за неспазване на решението на съда при развода за режим на свиждане. Мога ли да се окажа с някакво съдебно решение при което моето мнение не е чуто?

Детето е на 14г и не желае да ходи в България при тези условия. Неговото мнение има ли значение?
Marsi

Re: Неспазване на режима за контакт с дете след развод

Мнениеот donna » 09 Дек 2004, 13:33

може да опита по хагската конвенция съпруга ви има право на лични отношения съдът може да ви задължи
donna
Старши потребител

Мнениеот Гери » 09 Дек 2004, 14:51

Принципно може, не е изключено да образува и наказателно производство срещу вас тъй като неспазването на съдебно решение в частта му относно личните отношения на родителя с децата е престъпление по българското законодателство.
Защо обаче не го лишите от родителски права след като не плаща издръжка и се е дезинтересирал от детето, напълно възможно е, а и така няма да се нуждаете от неговия подпис при излизане на детето от страната. Нещо повече лишения от родителски права родител продължава да дължи издръжка.
Гери

Мнениеот Marsi » 09 Дек 2004, 15:07

Какви са последиците за мен от такова наказателно производство срещу мен ( в слуай че се случи)? Ще бъда ли уведомена че е заведено такова за да мога да изложа своята позиция?
Взима ли се предвид мнението на детето?

Лишаване от родителски права ми се вижда много сложно....
Marsi

Мнениеот Гери » 09 Дек 2004, 15:16

Чл. 182. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация, както и с обществено порицание.
(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм., бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Родител или друг сродник, който не изпълни или по какъвто и да е начин осуети изпълнението на съдебно решение относно упражняване на родителски права или относно лични контакти с дете, се наказва с пробация или глоба от сто до триста лева, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.
(3) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Деецът не се наказва, ако след предупреждение от надлежен орган на властта изпълни решението или отстрани пречките за изпълнението му. Тази разпоредба не се прилага повторно.

ал.2 и 3 имат отношение към вашия случай :)
Гери

Мнениеот Големанова » 09 Дек 2004, 15:33

Уважаема Госпожо,
Като адвокат искам да ви отговоря на въпроса. Вашият съпруг има право по съдебен път да търси контактите с детето си,макар и да е на 14 години. Дори и да не разберете за заведеното срещу вас решение, вие се смятате за редовно призована чрез Държавен вестник на основание разпоредбите на Гражданско процесуалния кодекс. Детето Ви може да бъде изслушано в съда тъй като е над 10 години. Но до навършване на 18 години бащата има пълното право на режима на свиждане с детето си и при наличието на съдебно решение може да изкара изпълнителен лист срещу вас. Неспазването на този режим в едно изпълнително дело срещу вас е придружен със санкции, а именно глоби. В най-лошия случай може да ви потърси и наказателна отговорност на две основания - от една страна за неспазване на съдебно решение или от друга да заведе наказателно дело от частен характер за лишаване от родителски контакти. Положинието ви на неизправна страна като родител се усложнява още повече ако той стриктно изпълнява задължението си за издръжка към вашето дете.
В този случай е най-добре да съумеете да се споразумеете с него с извънсъдебно споразумение относно режима на свиждане.
Големанова

Мнениеот Гери » 09 Дек 2004, 15:40

Малка корекция към колегата Големанова - ограничаването или лишаването от личен контакт не е ЧХ, а си е гр.дело от компетенцията на брачна колегия.
Колкото до санкцията, съгласно чл.182 НК съществува и особено тежък случай, като наказанието тук не е глоба, а лишаване от свобода.
Гери

Мнениеот Marsi » 09 Дек 2004, 15:41

Гери, благодаря за отговора.
Какво значи пробация?
Ако той заведе такова дело аз ще бъда ли изслушана - детето не желае да стои с баща си през ваканциите и казва: ако това стане ще полудея- ili директно се издава присада
Marsi

Мнениеот Marsi » 09 Дек 2004, 15:44

какво се счита за особено тежък случай?
Marsi

Мнениеот Marsi » 09 Дек 2004, 15:54

Здравейте Госпожо Големанова,

Бащата не е плащал издръжка години наред дори и в България.

Ако той заведе дело няма ли първо да получа призовка на адреса ми в България или чужбина и след това, ако не отговарям , чрез Държавен вестник

Разводът беще по взаимно сагласие и със споразумение - ако това има значение.
Marsi

Мнениеот Гери » 09 Дек 2004, 15:56

Пробация значи безвъзмезден труд в полза на обществото, но това наказание ще започне да се прилага от 2005 год. и се съчетава с пробационни мерки, но няма смисъл излишно да те затормозявам с допълнителна информация.
Разбира се каквото и да се случи, ще бъдеш изслушана!

Иначе по смисъла на НК (чл.93) "Особено тежък случай" е този, при който извършеното престъпление с оглед на настъпилите вредни последици и на други отегчаващи обстоятелства разкрива изключително висока степен на обществена опасност на деянието и дееца, приложимо към твоя случай ми се струва, че случая би бил тежък ако вече съпругът ти се е ползвал от възможностите на чл.182 НК.
Гери

Мнениеот Marsi » 10 Дек 2004, 16:24

Благодаря за всички отговори.
Имам още един въпрос:
Мога ли да искам съдебно режимат на контакт да се осъществява в станата в която жиее детето, а не в България?
Marsi

Мнениеот Petya S » 18 Дек 2004, 14:36

Zdraveite Marsi

ще се опитам и аз да ви отговоря на въпросите. Но най-напред ще ви кажа че за да бъде лишен един родител от родителски права съвсем не е задължително той да е извършил престъпление. Недоставянето на издръжка и пълната незаинтересованост към детето е едно достатъчно тежко провинение от негова страна, което дава основание той да бъде лишен от родит. права /така е по смисъла на Сем. кодекс/
След като той се е провинил към детето си , това означава че той има вина.
А както знаете никой не може да черпи права от своето виновно поведение, както в случая той иска да му водите детето да го вижда в България.
Така че вие имате пълното право да искате срещите му с детето да стават в чужбина а не в България
Petya S

Мнениеот колонка » 30 Дек 2004, 20:24

ДОСТАТЪЧНОЕ ДЕТЕТО ДА ЗАЯВИ ЧЕ НЕ ЖЕЛАЕ СРЕЩА С БАЩА СИ И НИКОИ ПО НИКЪВ НАЯИН НЕ МИЖЕ ДА ОСЪЩЕСТВИ ТЕЗИ СРЕЩИ> В БЪЛГАРИЯ Е ТАКА>ЗНАМ ГО ОТ ЛИЧЕН ОПИТ
колонка

Мнениеот dimanov » 01 Яну 2005, 18:23

За да изведете детето извън страната , Вие сте имали съгласието на бившия.
Добре е да погледнете какво точно е записано там - има ли ограничения по време или място на пребиваване. Ако няма такива ограничения - и Вие нямате проблем.
dimanov
Нов потребител

za vseki konkreten sluchaj

Мнениеот help » 02 Яну 2005, 04:04

Dali granichna policiya shte tylkuva po syshtiya nachin reshenieto na syda ili sydyrjanieto na deklaraciyata? Naprimer deteto e napusnalo stranata po prichina na obuchenie ili lechenie, no nyama viziran srok, a e posochena samo prichinata, poradi koyato se razreshava. Na granicata sa pravolinejni i ne obichat da se podchinyavat na neshto izvyn praktikata sys standartnite deklaracii. Dali ne e razumno da se iziska pismeno mnenie ot granichna policiya za konkretniya sluchaj?dimanov написа:

> За да изведете детето извън страната , Вие сте имали съгласието
> на бившия.
> Добре е да погледнете какво точно е записано там - има ли
> ограничения по време или място на пребиваване. Ако няма такива
> ограничения - и Вие нямате проблем.
help

Назад към Семейни казуси