начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Майчинство/трудов договор?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Майчинство/трудов договор?

Мнениеот stefoni » 30 Дек 2004, 12:27

Привет,
бихте ли ми съдействали по следния въпрос - започнах нова работа на 14 април тази година като подписах едногодишен договор с фирмата. Според договора ако той не се прекрати от една от двете страни след изтичането му той се продължава автоматично като безсрочен. Междувременно преди 4 месеца разбрах, че съм бременна с термин 29 май. Това означава, че болничният ми за майчинството ще започне на 14 или 15 май следващата година (в зависимост от това дали 29-ти се брои в 45-те дни преди раждането).
Може ли да ми разясните какво ще ми бъде положението в тази фирма? Към датата на излизането ми в болничен ще бъда ли служител на тази фирма? В двата варианта (ако остана служител и ако прекратят договора ми след неговото изтичане) какво ще бъде майчинството което ще взимам? И последен въпрос - незнайно защо финансовия ни директор твърди, че майчинството се заплаща изцяло от фирмата, при условие, че аз знам, че то се превежда от държавата на фирмата, а фирмата го превежда на майката.
След Нова година ми предстои разговор с работодателя и плановете ми/му относно бъдещето ми в тази фирма - на предварителния разговор той заяви пълната си подкрепа и желание да продължа и след майчинството, с работата си във фирмата, но на мен ми иска предварително да съм наясно с правата ми (които в момента са ми напълно неясни, а странните изказвания на финансовия директор леко ме притесняват дали и той самият е наясно).
Благодаря предварително и весели празници!
stefoni

Re: Майчинство/трудов договор?

Мнениеот донна2 » 30 Дек 2004, 19:29

Тъй като виждам,че никой от многозноещите колеги /тоест нищонезнаещите ,които искат форума да се закрие /не ви е отговорил , не защото знае и чака да му платите за отговора ,а защото въобще нищо не знае реших да ви отговоря

Дали ще ви прекратят договора или не това е въпрос който не мога да гадая

ами ако ви прекратят договора положението вие ще бъде неосигурена майка от което следва

1.Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200 лв, имат право на еднократна помощ при бременност в размер на 150 лв., когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.
Еднократната помощ при бременност се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.

2.Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.
Помощта за първо дете - е по 200 лв.
Горните суми се получават от дирекция социално подпомагане ,е разбира се трябва да попълните необходимите документи .

3.Месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се изплащат на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200 лв

4.Месечни помощи за отглеждане на дете до една година в размер 100 лв. се изплащат на майката (осиновителката), чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200 лв
Горните суми се получават от дирекция социално подпомагане ,е разбира се трябва да попълните необходимите документи .

Финансовия ви директор също не е в час ,ако останете на работа /тоест ,ако не ви прекратят договора / вие ще получавите болничнитните ,които ви се дължат поради бременност и раждане ,както и ще излезете в отпуск за огглеждане на малко дете -2г. съгласно КТ ,така нареченото "майчинство " се заплаща от ДОО ,чрез работодателя ,а не от работодателя .Ако обаче тоя работодател ,не ви е платил осигуровките няма да го получите докато последния не ги внесе .
донна2

Мнениеот monteskio » 01 Яну 2005, 12:41

От кога някой иска да се прекратява форума?!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот донна2 » 01 Яну 2005, 13:23

http://www.index.bg/temida/novo.php?clients/n19eer04

Чл.16. (1) Сертификатите са категория А и категория Б.
(2) Сертификат категория А се издава за:
1. сгради със стойност на интегрираната енергийна характеристика, равна или по-малка от еталонната, съответстваща на изискванията на наредбата по чл.15, ал.2 ЗЕЕ и на наредбата по чл.169, ал.3 ЗУТ във връзка с чл.169, ал.1, т.7 ЗУТ;
2. сгради, построени до 1990 г., със стойност на интегрираните енергийни характеристики, равна или по-малка от еталонната, съответстваща на изискванията на съответните нормативните актове по проектиране, изпълнение и приемане, действащи към 1999 г.
(3) Сертификат категория Б се издава за сгради със стойност на интегрираните енергийни характеристики, равна или по-малка от еталонната, съответстваща на изискванията на съответните нормативни актове по проектиране, изпълнение и приемане, действащи към годината на въвеждане на сградите в експлоатация.
Чл.17. (1) Сертификат не се издава за сгради, за които не са изпълнени изискванията за категория Б.
(2) В случаите по ал.1 процедурата за сертифициране завършва с подробен доклад за извършеното обследване и необходимите мерки за достигане на изискванията по чл.6, ал.4.
донна2

Мнениеот донна2 » 01 Яну 2005, 13:24

грешка сбърках темата

съжелявам горното да не се чете
донна2

Назад към Семейни казуси