- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
запис на заповед
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
74 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: запис на заповед
НЕ - отправянето на нотариална покана НЕ Е елемент от състава за изпълнението по ЗЗ.
- bgjurist
- Потребител
ima edna mnogo hubava knijka i dosta elementarna na Ognqna Gerdjikov -"tyrgowskite sdelki",tam ima primerna menitelnica i zapis na zapoved:)
- 65
ha,i az towa im prepory4ah:)kolkoto i da e leka knijkata na Ogi,tam ima fdosta polezni ne6ta:)
- 65
Колега, да не би да искаш да кажеш, че едностранните сделки не са договори?
- Слави Котаров
Колега Котаров,
чл. 8, ал.1 от ЗЗД ни казва: "Д-рът е съглашение между ДВЕ или повече лица..."
чл.44 отново от ЗЗД допълва: "ПРАВИЛАТА относно договорите намират съответно приложение към едностранните волеизявления в случаите, когато законът доспуска те да пораждат,изменят или прекратяват права и задължения".
Мисля, че все пак в конкретния случай терминологично правилно е да се използва едностранна сделка - говорим за менителница и запис на заповед. Уредбата им се намира в ТЗ...
И още нещо: разликата между едностранен договор и едностранна сделка е доста тънка и може да се окаже, че в даден случай не е определяща за правните последици и крайния резултат. Например дарението и опрощаването са едностранни договори, а заветът е едностранна сделка (виж А. Калайджиев - Облигационно право, стр.50 и сл.)... Зачетете се внимателно и ще установите разликата. Вижте какво мислят по въпроса и А.Кожухаров, В.Таджер и т.н. И аз много време съм се блъскал сам, чудейки се не е ли терминологично недоглеждане това разграничение, тъй като при двустранните договори (сделки) подобни проблеми изобщо не стоят?
Желая ви успех
чл. 8, ал.1 от ЗЗД ни казва: "Д-рът е съглашение между ДВЕ или повече лица..."
чл.44 отново от ЗЗД допълва: "ПРАВИЛАТА относно договорите намират съответно приложение към едностранните волеизявления в случаите, когато законът доспуска те да пораждат,изменят или прекратяват права и задължения".
Мисля, че все пак в конкретния случай терминологично правилно е да се използва едностранна сделка - говорим за менителница и запис на заповед. Уредбата им се намира в ТЗ...
И още нещо: разликата между едностранен договор и едностранна сделка е доста тънка и може да се окаже, че в даден случай не е определяща за правните последици и крайния резултат. Например дарението и опрощаването са едностранни договори, а заветът е едностранна сделка (виж А. Калайджиев - Облигационно право, стр.50 и сл.)... Зачетете се внимателно и ще установите разликата. Вижте какво мислят по въпроса и А.Кожухаров, В.Таджер и т.н. И аз много време съм се блъскал сам, чудейки се не е ли терминологично недоглеждане това разграничение, тъй като при двустранните договори (сделки) подобни проблеми изобщо не стоят?
Желая ви успех
- Kompir
Не съм чел на колегите мненията. НЕ - отправянето на нотариална покана НЕ Е елемент от сделката ЗЗ.
- bgjurist
- Потребител
При положение ,че длъжникът по Запис на заровед се самоубие и го наследи жена му ,а след това при предявяване напише ,че заповедта и е предявена на дадена дата като наследник на съпруга си има ли пречки на основание на това да се извади изпълнителен лист и каква е процедурата след изваждането му да се получат пари от длъжника ( в случая съпругата - наследник) ?
- Колев
без да се замисля мога да кажа,че нямате юридическо образование.не може 1 юрист да не може да различава едностранните сделки от договорите.естествено,че не са едно и също.
- hahaha
Според мен особенни случай няма, просто наследниците наследяват вземането, така,че Вие сте си в правото.
- еврев
Здравейте.
Когато сте предявили записа на заповед и по него не е платено, не е задължително да се отправи нотариална покана.Въз основа на записа може да си извадите изпълнителен лист.
Записа на заповед може обаче да бъде предявен с нотариална покана.В този случай заедно със записа на заповед , към молбата за издаване на изпълнителен лист се прилага и нотариалната покана/ като доказателство, че е връчена на издателя/.Риска тук е, че нотариалната покана трябва да бъде получена от издателя, в противен случай се приема , че записа не е предявен на издателя и съда не издзва изпълнителен лист.
Когато сте предявили записа на заповед и по него не е платено, не е задължително да се отправи нотариална покана.Въз основа на записа може да си извадите изпълнителен лист.
Записа на заповед може обаче да бъде предявен с нотариална покана.В този случай заедно със записа на заповед , към молбата за издаване на изпълнителен лист се прилага и нотариалната покана/ като доказателство, че е връчена на издателя/.Риска тук е, че нотариалната покана трябва да бъде получена от издателя, в противен случай се приема , че записа не е предявен на издателя и съда не издзва изпълнителен лист.
- kovachev_
- Младши потребител
запис на заповед
Здравейти, бих ви бил много благодарен ако ми кажете от каде мога да си изтегля формуляр на запис на заповед, т.е примерна форма
- Nikola Angelov
Колеги, имам един интересен казус, който искам да го споделя с Вас и да получа компетента помощ ако е възможно. Мой клиент внася известна сума пари в касата на земеделска кооперация с цел предотвратяване на фалита на дружеството, за което е получил квитанции за внесени суми и Запис на заповед от името на председателя на кооперацията. Председателят умира. Кой поема задълженията, кооперацията или роднините на починалия??
- Петрова
ако председателят на кооперацията е подписал зз без да уточнява качеството си на председател и без дад действа от името на кооперацията - паричките следва да се търсят от наследниците. фигурира ли в счетоводството на кооперацията въпросната зз
[%sig%]
[%sig%]
- pisi
освен това колега следва да се прави разлика - кооперация ли е , дружество ли е - различни работи са все пак. това съвсем по принцип
- pisi
Да лицети фигурира, като председател на въпросната кооперация и е издал ЗЗ в качеството си на такъв.
- Петрова
zna4i kooperatziata e zaduljena po ZZ. tazi ZZ os4etovodena lie po njakakuv na4in
- pisi
Нямам представа дали и как е осчетоводена ЗЗ, но клиентът ми е получил вносни бележки (квитанции) с с подпис и печат на кооперацията.
- Петрова
зз е абстрактна правна сделка, което означава че с подписването на ЗЗ се постига ефекта. При ЗЗ не се интересуваме от основанието за възникване на задължението. Вносните бележки са самостоятелно основание за претенция от страна на клиента Ви, освен ако кооперацията и клиента имат сключен договор, по силата, на който са подписали ЗЗ и са внесени в касата на кооперацията суми. с такъв договор се заобикаля абстяктния характер на ЗЗ и тя се превръща от сделка, която не се нуждае от основание - в сделка с основание / договор/.
- pisi
74 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|