начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

НОИ - лихва на лихвата?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НОИ - лихва на лихвата?

Мнениеот Нова » 10 Окт 2005, 14:15

За издевателствата на НОИ над самоосигуряващите се, в това число - адвокати, журналисти и т.н. очевидно граници няма. Вече от година действа нова наредба, според която за просрочие на дължимите осигуровки САМО НА САМООСИГУРЯВАЩИ СЕ лихвата е ОЛП плюс 20 пункта!
Не стига това, но вчера в една фирма, извършващи услуги по социални осигуровки, където направих платена консултация, ми обясниха, че: ако лихвата за просрочени осигуровки не се плати, заедно с главницата, тогава тя самата се превръщала в главница и по нея започвали да текат лихви?!
Не съм юрист, но ако това е вярно, не противоречи ли на закона? Да се събират лихви върху лихвите?!
И в такъв случай не е ли време организирано да заведем дела срещу НОИ, както това става срещу Електроснабдяване в момента?
Аз не съм юристка, а журналистка, но съм готова, ако има правна възможност, да заведа лично дело срещу НОИ!
Моля, уважаеми юристи, отговорете ми.

Върнете се в началото
Нова

Мнениеот Гост » 10 Окт 2005, 15:07

Ама путко заспала, колко пъти ще пускаш една и съща тема
Гост

Мнениеот Гост » 10 Окт 2005, 15:47

МОЛЯ, СПАЗВАЙТЕ ДОБРИЯ ТОН!!!!
Гост

Няма анатоцизъм

Мнениеот какаВида » 11 Окт 2005, 17:57

Има съдебна практика на ВАС, че няма анатоцизъм (т.е. лихва върху лихва) при задълженията към НОИ. Поредността на плащането прави така, че да изглежда, че има лихва върху лихва. Първо се погасяват разноските, после лихвите и тогава главницата. Т.е. ако сумата не е достатъчна за всичко, ще остане главница, върху която продължават да текат лихви. Това е .
какаВида

Назад към Семейни казуси