начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

Да си търси ли правата или да изхвърляме колата ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Да си търси ли правата или да изхвърляме колата ?

Мнениеот keli_j » 19 Окт 2005, 20:41

Приятелят ми е купил , ако така може да се каже една кола , от човек който е упълномощен от инвалид . Тъй като 3 год срок не е изтекъл той е карал колата чрез пълномощно от този човек . Обаче инвалида умира на втората година . Сега тази кола не може да се прехвирли . Няма документи за вноса ,незнае какво и къде трябва да се плати .От КАТ изкат да платиме данък за внос или нещо такова ,а затова ни трябват наследниците - те не искат да чуят за това изнудват ни за пари- незнаели за колата . Този който уж е продал колата на приятеля ми се свързва с някакъв нотариус той прави догв.за покупко-родажба между инвалида и приятеля ми , при положение че е инвалида вече е починал (егати и мошенниците)
Единственият документ който има е пълномощното в което пише че ако се развали сделката ще ни върнат парите . Какво да правим,колата е спряна от движение ?
Можем ли да осъдим човека ,който му я е продал , ще има ли полза ?
Или да си исскаме парите обратно,макар че се съмнявам да ги върне безпроблемно ?
КО да я праим тая кола МОЛЯ помогнете ? :roll: :?:
keli_j
Нов потребител

Re: Да си търси ли правата или да изхвърляме колата ?

Мнениеот keli_j » 20 Окт 2005, 19:39

Дайте някакъв съвет ! Въпроса е много осукан ........
Помогнете !!!! МОЛЯ :oops: :idea:
keli_j
Нов потребител

Мнениеот аз » 20 Окт 2005, 20:03

Дайте повече информация: кой какво пълномощно има, как така в пълномощно ще се говори за продажба, която не може да стане, щото 3-годишния срок не е изтекъл, кой ви изнудва-човека, от който сте "купили" колата или някакви негови роднини.
Нищо не разбрах от написаното
аз

Мнениеот Далавераджия » 20 Окт 2005, 20:59

Кажете на "приятеля" ( :D ) да се консултира с АДВОКАТ!
И не се опитвайте да лъжете хората, от които искате помощ!
Далавераджия

Мнениеот keli_j » 20 Окт 2005, 21:26

Тъи като проблема е негов нека тои да обясни :
Става въпрос ,че като цяло наследниците не са знаели , че на името на майка им има внесена кола. Колата е внесена от човек които е купил правата на инвалида и при вноса направо я продава, като се изготвя пълномощно на лицето от което аз купувам колата. Той на свои ред когато я продава на мен, - в случая ме преупълномощява (което незнам дали е практически разрешено но...? ) чрез него аз получавам всички права над МПС-то дори и да го продам сам на себе си. Но в един момент аз разбирам , че инвалида е починал. Обадих се на продавача и отидохме на място да разговаряме с наследниците, но те отказаха всякакви договорки и ми казаха, че не ги интересува.(майка им е била в старчески дом и не са в течение с тези неща)
Така не се разбрахме и въпросния продавач реши, че ще оправи работата и аз се прибрах, а той на следващия ден ми донесе
Договор за покупко продажба между мен и инвалида!!!!!
Този договор се прави след и изтичане на трите години

Така: Аз реших да отида в КАТ и да пробвам да я прехвърля но ми казаха, че трябва да отида до митницата да платя някакви данъци
- лихви
Аз сега купил ли съм я тая кола или само по лошо се задалбават нещата?
Дано да се разбере нещо от горенаписаното и да получа някакъв ясен отговир.
keli_j
Нов потребител

Мнениеот keli_j » 20 Окт 2005, 21:42

Далавераджия написа:Кажете на "приятеля" ( :D ) да се консултира с АДВОКАТ!
И не се опитвайте да лъжете хората, от които искате помощ!

Да ви кажа ходих при двама адвокати и се получи така :
1. Единия е съгласен да заведем дело срещу продавача
2. Другия ми каза , че няма смисал да се захващам защото нямам за какво да се захвана.
Рчших да споделя проблема в форума за да получа повече мнения от компетентни лица. :(
keli_j
Нов потребител

Мнениеот keli_j » 20 Окт 2005, 22:44

keli_j ------аз го карам да оправи тази бъркотия от доста време
Сега за мен същто е важно ,защото ще се женим ...
Следователно проблема вече е и мой ......Надявам се да ни помогнете -- да ни посъветвате какво да правим
Предварително благодаря !!!!! За всички мнения .
keli_j
Нов потребител

Мнениеот benzi » 21 Окт 2005, 09:10

Поискайте си обратно парите от продавача.
Направете жалба до прокуратурата,като подробно опишете случая.Обърнете особено внимание към запазването на оригинала на договора за покупко-продажбата на автомобила/направете си нотариално заверени копия и тях представяйте /.
Ако обясните на продавача, че ще предприемете този ход с наказателно производство, може да Ви върне парите, в противен случай действайте смело с наказателно производство.Успех.
http://lex.bg/members/benzi/
benzi
Младши потребител

Мнениеот Mistik » 21 Окт 2005, 09:54

При вноса на автомобила на продавача трябвада е дадена митническа декларация. Тя ви трябва за да идете на митницата, към която е насочена. Като идете там с пълномощното от инвалида ще си платите митото и ще ви дадат една декларация, с която да освободите колата от митнически контрол. Кой ще ви плати митото - това вече трябва а се го уговорили с продавача - не може да не сте знаели че ако почине инвалида ще се наложи да го платите. След това обаче ще трябва да платите данъците на колата от момента на смъртта на инвалида. А след това за да прехвърлите колата ще трябва да имате пълномощно и още две дакларации от наследниците на инвалида.
Моят съвет е - не знам какво пише в договора ви - кой трябва да върне парите ако не се подпише договорът - инвалида или продавача? Но моя съвет е да не се занимавате прокурори защото ще ви кажат, че това е гражданско правна сделка, а да си подготвите док. и да повикате наследниците при нотариус и да ви ги подпишат. Кажете им че в противен случай - митото и данъците ще ги дължат те като наследници заедно са наказателните лихви върху тях и след най-много година ще получат от съда известие или да ги платят или ще има описват имуществото и ще го дадат на публична продан за да си ги вземат. Всъщност в момента от всички митници имат едни списъци с починалите инвалиди и пращат писма за това до наследниците. Ако има нещо друго питайте на: mistik_el@mail.bg
Вече съм минала по този път.
Mistik

Назад към Взаимопомощ