Здравейте,
бих искал да знам възможно ли е да ми продадат апартамента само със общо пълномощно? аз съм за година в чужбина и съм дал пълномощно на приятел да ме представлява пред община, данъчни, ТЕЦ и т.н. , просто да ми плаща сметките. Едни юристи казват че може да ме "изработи" и да ми продаде апартамента, други казват че е невъзможно, защото трябвало да има описание точно на апартамента, както и че данъчната оценка необходима за продажбата се прави единствено лично, без значение дали си дал пълномощно.
Благодаря
- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
как се продава апартамент без собственик?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
... за имотите...
Просто зависи от нотариуса и от съдържанието на пълномощното, ако в него са включени и разпоредителни действия по отношение на притежаваната от вас собственост няма проблем апартаментът ви да бъде прехвърлен. А вас, кой “гений” на правната мисъл ви посъветва да дадете такова пълномощно?
Ако се притеснявате, просто оттеглете пълномощното!
Ако се притеснявате, просто оттеглете пълномощното!
- gery
- Потребител
абсолютно съм съгласна, че всичко зависи от текста на пълномощното. просто трябва като изготвяте такъв рдо пълномощни, да внимавате с текста и да не давате неограничени пълномощия. добре е да бъде описан срока, за който важи пълномощното, понеже се счита, че ако не пише, че важи еднократно, многократно, или за определен вид или конкретно изброени дейвия до............ г., се приема, че пълномощното важи за неограничено време. важно е и за какво точно го упълномощавате и това да е изрично подчертано. не е необходимо да е вписано описанието на имота, достатъчно е да пише, че може да се разпорежда с имотите, собсственостс на упълномощителя, като ги дарява, заменя, продава и извършва сделки на когото и както прецени и на цена, каквато намери за добре. от друга страна, ако не е изрично посочено, че може да се разпорежда с имота, едва ли някой нотариус ще се съгласи, ако документа не е фалшифициран много умело... тогава пък за каквото и да го упълномощите, пак може да ви изиграе. най-добре, ако имате някави съмнения, идете при същия нотариус, подайте молба за оттегляне на пълномощното, нотариусът ще му изпрати нотариална покана за оттегляне на пълномощията и след това сменете пълномощника...
- исса
Всичко зависи от нотариуса. Един уважаващ себе си нотариус няма да изповяда сделка за продажба на имот с пълномощно, в което не е описан недвижимия имот, както и когато към него не са приложени изискуемите 2 броя декларации по чл.226 ал.1 ДПК за липса на данъчни задължения.
Извън казаното до тук - всичко е възможно.
Затова с оглед на интересите си, когато едно лице дава пълномощно на друго такова - следва ясно и точно да отграничава правата, които му дава, а понякога - и изрично да изключва определен вид действия, за да не се дава възможност за настъпване на нежелателни последици.
Извън казаното до тук - всичко е възможно.
Затова с оглед на интересите си, когато едно лице дава пълномощно на друго такова - следва ясно и точно да отграничава правата, които му дава, а понякога - и изрично да изключва определен вид действия, за да не се дава възможност за настъпване на нежелателни последици.
- Гост
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|