начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

майка ,на която шефа прави гадости

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

майка ,на която шефа прави гадости

Мнениеот koshks » 14 Окт 2005, 15:08

Привет на всички.Майка съм на 2 деца-на 7 и 1 година.Не съм на работа от 2 години,защото си отглеждам детето.Когато направих опит да си прекъсна мйчинствто и да се върна на работа за да поработя 10 дни и да ми се актуализира заплатата,шефа ми ми спретна следното:остави ме да работя 4 дни и след това ми пусна заповед да си ползувам отпуските за минали години.Практически това ще стане на заплатат от перди 2 години(която е около половината от актуалната за момента).Когато му обясних,че не може едни майки да се допускат до работа,а други не,той ми обясни,че в него ножа,в него хляба.......Моля,дайте ми съвет как да му натрия носа и да си търся правата.
koshks
Младши потребител

Мнениеот Гост » 14 Окт 2005, 17:33

За съжаление, в случая Вие нямате права, различни от правото да напуснете.
Работодателят е абсолютно в правото си да Ви изпрати в платен отпуск, щом платения отпуск е от изминали години и не е ползван.
Това е положението.
Гост

Мнениеот Гост » 14 Окт 2005, 21:28

гледай си детето а ако е симпатяга можгеш да му пуснеш и нещата щуе си нормализират,уверявам те
Гост

Мнениеот net » 17 Окт 2005, 11:29

С какви намерения се връщате на работа - да работите, да продължите майчинството или да ползвате платени отпуски ? Всъщност на колко години е детето ? Казвате, че е на една - така ли е?
net

Мнениеот Гост » 17 Окт 2005, 12:28

Извинявайте, но нещо не разбирам? Как детето Ви е на 1 година, а Вие го отглеждате от 2 години?
Гост

Re: майка ,на която шефа прави гадости

Мнениеот лунатик » 17 Окт 2005, 13:06

koshks написа:.....Когато направих опит да си прекъсна мйчинствто и да се върна на работа за да поработя 10 дни и да ми се актуализира заплатата,шефа ми ми спретна следното:остави ме да работя 4 дни и след това ми пусна заповед да си ползувам отпуските за минали години...

Редът за ползване на отпуските е уреден в чл. 173 КТ. Ал.4 от него казва:
(4) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.
---------
Значи без съгласие на работника работодателя "принудително" може да нареди ползване на отпуските само при следните случаи: по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.
Струва ми се така като е описан случая няма предпоставки за "принудително ползване" на отпуска. Сигурен съм, че не е налице и хипотезата на последната част от изречението на въпросния член: ... както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.
Работодателят е извършил закононарушение с цел да си "спести "разходи" за възнаграждение дължимо при ползване на платения отпуск, тъй като то се изчислява по реда на чл. 177 КТ. (т.е. базата за изчисляване на възнагр. за п/о е тази при която работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни). Затова не е "изчакал" работника да поработи поне 10 дни, а го е принудил да излезе в отпуска на 4-я ден за да може възнаграждението да се изчисли върху по-стара база, когато заплатата е била вероятно доста по-ниска.
лунатик

Мнениеот Гост » 17 Окт 2005, 14:07

За неразбралите-детето ми няма навършени 2 години,но аз не съм на работа от повече време заради много проблемната си бременност.Цялата я изкарах на легло.Действително,имах намерение да се върна на работа и да работя месеци наред,но работодателя и дума не искаше да чуе за това.Когато се съгласих да работя само 10 дни както той самият ме притискаше да сторя,последва вече описаното от мен в началото на темата.Какви са моите възможности за реакция?
Гост

Мнениеот лунатик » 17 Окт 2005, 14:27

Има ли депозирана молба за отпуск? Ако има такава - макар и направена под натиск - почти нищо не може да се направи (доказването, че е сторена под принуда или заплаха е трудна работа). Но ако само е издал заповед за "принудително" ползване - ще трябва да се види дали са изпълнени всички изисквания на ал.-4 от чл. 173: Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага. Особено в последния случай: след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага (тук следва да има покана и след това отказ на работника да ползва и едва след това може да издаде заповед за "принудително" ползване)
лунатик

Мнениеот koshks » 18 Окт 2005, 14:05

лунатик,каква е възможността да контактувам с теб лично по този въпрос?Има доста подробности около проблема,които може и да се следят от шефа ми в нета,а аз не искам да го подготвям за това,което смятам да правя за в бъдеще.Ще е удобно ли да ти напиша адреса на ел. поща и да ми пратиш мейл или ако предпочиташ,мога да ти дам ICQ и така да разговаряме.
В случай,че не е уместно ето някой от фактите: на края на 4 работен ден получих покана от работодателя,да се считав м отпуск от следващият ден.На нея отговорих,че бу млагодаря,че ме кани,но ще изляза в отпуск след като си изработя поне 10 дни,за които той настояваше.Веднага след като получи отговора ми,той ми пусна заповед,да излизам в отпуск,като се основава на КТ и на поканата си.Относно доказването на пазарлъците,с мен да работя само 10 дни-има съставен протокол,който е подписан от 6 човека-поне двама няма да отрекат.Аз не съм си пускала молба,да ползувам отпуските си.
В случай,че прецениш,че ще ти е удобно да комуникираме по ел.поща това е адреса : meizga@mail.bg
koshks
Младши потребител

Мнениеот net » 19 Окт 2005, 18:14

Разбрах, че сте се върнали на работа - независимо дали под натиск или не. Дори и да приемем, че е по Ваше желание /между другото писали ли сте молба за прекратяване на отпуска по майчинство ?/, винаги можете да решите да продължите да го ползвате до навършване на две годишна възраст на детето си. Подайте си молба за отпуск по майчинство до еди коя си дата - ден преди рожданета дата на детето. Отпускът по майчинство е право на майката, а не зависи от волята на работодателя, т.е не се иска негово съгласие. чл.164 от КТ.
net

Мнениеот koshks » 20 Окт 2005, 11:51

Моля,за още съвети.Смятам да си търся трудовите права по съдебен ред,защото явно на работодателя ми никой не е в сътояние да му "налее катран в рогата" :cry: за жалост.Освен това търся и адвокат,много наясно с трудовото законодателство,и който би могъл да му консултирал в хода на делата,които ще заведа тези дни.
koshks
Младши потребител

Мнениеот Гост » 20 Окт 2005, 12:35

Моят съвет към Вас е, да не си хвърляте парите на вятъра. В случая нямате право, което да търсите. Още по-малко по съдебен път. не, че няма да намерите адвокат, който да Ви вземе парите и да ви каже, че ще Ви представлява. Но това ще е загуба на пари и време.
Гост

Мнениеот лунатик » 20 Окт 2005, 17:41

koshks написа: ...на края на 4 работен ден получих покана от работодателя,да се считав м отпуск от следващият ден.На нея отговорих,че бу млагодаря,че ме кани,но ще изляза в отпуск след като си изработя поне 10 дни,за които той настояваше.Веднага след като получи отговора ми,той ми пусна заповед,да излизам в отпуск,като се основава на КТ и на поканата си.Относно доказването на пазарлъците,с мен да работя само 10 дни-има съставен протокол,който е подписан от 6 човека...

Работодателят все пак е чел тази разпоредба (ал.4 на чл. 173 КТ). И се е придържал стриктно към нея, чрез отправяне на поканата.
Но ми се струва, че все пак е направил грешка. Неговата грешка се състои в следното:
Съгласно чл. 176 КТ:
(1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. (доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) от работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.

---------
Значи натрупаният отпуск до момента на връщането на работа е отложен отпуск от работника поради ползването на друг вид отпуск (за отглеждане на дете). В този смисъл неползваният отпуск не е "изостанал" отпуск от стари години, който трябва да се "чисти" при положение, че работника да няма желание да го ползва. Той си е един нормален отпуск - все едно е че е полагаем за 2005 г. Дори и отпускът да е натрупван в продължение на 2-3 год. (твърде вероятно) няма да има основания за "принудително" ползване точно сега, тъй като неговото ползване е отлагано от работника на законно основание.
Все пак още сме м. октомври - до края на годината има още 2,5 месеца. (около 50 раб. дни). Една покана от работодателя ще е допустима, ако до края на календарната година остава по-малко време от размера на полагаемия се отпуск. Ако не е ползван отпуск за 2 год. (поне 40 раб. дни) една покана последвана от заповед за ползване от страна на работодателя ще е преждевременна и недопустима, ако до края на годината има повече от 40 раб. дни.
----------
Може да се търси основната грешка на работодателя е, че след поканата, той не е получил изричен отказ за ползване, а е получил все пак изявление от кога смятате да ползвате отпускта (т.е. 6 дни след поканата). А такова развитие на ситуацията е различно от хипотезата на чл. 173 ал. 4 КТ - по нея трябва да има изричен отказ след поканата, а в случая няма отказ, а просто уточняване на срока за началото на ползване на отпуската. Нека отново прочетем това изречение от ал. 4 :
...когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.
---------
Но и аз не считам, че по съдебен ред ще могат да се решат експедитивно нещата. Докато се задвижи съдебната процедура - отпускът ще изтече.
лунатик

Мнениеот лунатик » 20 Окт 2005, 18:01

Още едно уточнение:
редът за ползване на отпуск по чл. 173 ал. 4 КТ се отнася само за стари (изостанали отпуски) от преходни години:
... както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.
-------
В този смисъл разсъжденията ми (и изчисленията) колко дни има до края на годита и т. н. са безпредметни, защото по реда на чл. 173 ал.4 ще "дава" отпуск след изтичан на календарната година. По реда на чл. 173 ал.4 КТ ще може да се издава заповед за принудително ползване на отпуск само за стари год. (без този за 2005 г.).
Но както твърдя по-горе - отложеният по закон отпуск не е "изостанал" отпуск от минали години, а де факто си е един редовен отпуск за 2005 г.
И ако това е така - то тогава майката иа право да избира кога да ползва отпуската си: - чл. 174 КТ:
Работници или служители, ненавършили 18-годишна възраст, и майки с деца до 7-годишна възраст ползуват отпуска си през лятото, а по тяхно желание - и през друго време на годината, освен в случаите по ал. 4 на предходния член.
----------
Разбира се - ако се приеме, че законно отложеният отпуск не е "изостанал" отпуск, какъвто визира чл. 173 ал. 4 КТ.
лунатик

Мнениеот koshks » 21 Окт 2005, 16:51

Лунатик,аз също разсъждавам по начина,изложен от теб.Също съм и на мнение,че съдебната система ще се задвижи толкова бавно,че няма да има смисъл от моите "напъни".Друга възможност обаче нямам.За съжаление няма никой "над" работодателя ми,който да ми влезе в положение и да помогне.Умишлено не уточнявам,къде работя,защото институцията е възлова и част от сама тази съдебна система.Също така вероятността сайта да се следи от работодателя или негови верни служители е много голяма.Не съм се отказала и ще се боря до изчепване на последната възможност.За жалост в нашият град не се намери колега адвокат,който да излезе насреща на шефа ми.Бил "фактор" :lol: ???????????????????????Това допълнително усложнява нещата.Но както се казва в един виц ( защо иска героят секс прав и на хамак2-защото обича да му е трудно :D .И аз така.Може да е трудно,но мисълта за възможната победа просто ме държи още.
koshks
Младши потребител

Мнениеот koshks » 24 Окт 2005, 11:24

:cry:
Последна промяна koshks на 24 Окт 2005, 14:23, променена общо 1 път
koshks
Младши потребител

Мнениеот koshks » 24 Окт 2005, 14:19

Лунатик,положението е такова,че се налага като вълка и аз сама да си върша работата(та врата ми да надебелее :lol: ).От доста време,да не кажа от началото на кариерата си се занимавам с наказателно право ,но за жалост,сега имам проблем от друг правен аспект и никак не съм в състояние да си помогна.Нещо повече,мнооооого добре ми е известно,колко експедитивно е правораздаването ни,защото съм част от него.Работодателя ми разчита именно на това и се надява да ми писне и да се откажа.Няма да го направя,докато не изчерпам всички възможни варианти.Твоята реакция на проблема,който имам,те прави единственият,на когото му пука.Освен това,прави впечатление,че трудовото законодателство е "твои води",ако мога така да се изразя.МОЛЯ ,ако ти е удобно и уместно,посочи начин да общуваме в нета(извън форума).Искам от теб съвет,какво мога да направя-знам,че съм права,но искам и работодателя да го разбере.....
koshks
Младши потребител

лунатик

Мнениеот lunatik » 26 Окт 2005, 08:20

koshks написа:.За жалост в нашият град не се намери колега адвокат,който да излезе насреща на шефа ми.Бил "фактор" ....Може да е трудно,но мисълта за възможната победа просто ме държи още.

Позната ми е обстановката в малките градове. (там почти вички са братовчеди). Трудно ще ангажираш местен адвокат да се бори против "фактора". Затова е желателно сама да поемеш нещата в свои ръце. (няма да ти е толкова трудно).
Бих ти помогнал със съвет. Пиши на geobal@abv.bg
lunatik
Потребител

Назад към Взаимопомощ