Не съм юрист и много ще съм благодарен на всеки един юрист от форума, който би ми дал отговор на следните въпроси:
Имам дело, за което вече похарчих немалко средства. Уговорката ни с адвокатката ми е да й заплатя доста солиден хонорар, който реално тя щяла да включи в претендираните от нас пред съда разноски по делото, защото е 99% сигурно, че делото ще бъде спечелено от нас. От мои познати обаче дочух, че обикновенно съда признава доста малка част от претендираните разходи.
Истина ли е това и от какво зависи то? Няма ли някакъв официален документ (наредба или правилник) който да регламентира параметрите, в границите на които би могло да се претендира за разноски? Трябва ли да доказвам, че представените документи за направени разходи са именно за делото по което съм страна?
Предполагам, че тези ми въпроси не са чак толкова сложни, но умишлено не искам да питам адвокатката ми, защото останах с убеждението, че за да защити високия си хонорар, тя ми обеща с лека ръка да си получим обратно направените разходи по делото (вкл. нейния хонорар), след като евентуално съда се произнесе в наша полза.
Моля Ви за безпристрастен отговор.
Благодаря предварително на всички!
- Дата и час: 25 Фев 2025, 11:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Истина ли е това
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
(СРОК) НАРЕДБА № 1 ОТ 9 ЮЛИ 2004 Г. ЗА МИНИМАЛНИТЕ РАЗМЕРИ НА АДВОКАТСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ
ДЕЙСТВИЕ НА НАРЕДБАТА
Наредба № 1 от 9 юли 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения
Наредбата влиза в сила от 27 юли 2004 г.
Размерът на възнаграждението за оказваната от адвоката правна помощ се определя по свободно договаряне въз основа на писмен договор с клиента, но не може да бъде по-малък от определения в тази наредба минимален размер за съответния вид помощ (чл. 1).
ДЕЙСТВИЕ НА НАРЕДБАТА
Наредба № 1 от 9 юли 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения
Наредбата влиза в сила от 27 юли 2004 г.
Размерът на възнаграждението за оказваната от адвоката правна помощ се определя по свободно договаряне въз основа на писмен договор с клиента, но не може да бъде по-малък от определения в тази наредба минимален размер за съответния вид помощ (чл. 1).
- net
Правилно сте се доверили на адвокатката си. Но не свързвайте спечелването на делото и възстановяването хонорара който сте дали. Вие може да спечелите делото, но едно е да осъдите някого, съвсем друго е да му вземете парите. Иначе ще си останете с изпълнителният лист в ръка само. Вярно е, че съда присъжда по - малки суми от обекновено претендираните. Но ако всичко върви добре ще се развият нещата според очакванията Ви. И не забравяйте, че ответната страна ще има право на обжалване на още две инстанции, което означава че ще мине доста време преди решението /евентуално във Ваша полза/ да влезе в сила. Така че, запасете се с търпение и занапред......
- Гост
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|