начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

въпрос

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос

Мнениеот ван Гул » 01 Ное 2005, 18:15

Здравейте,

Може ли родител след смъртта на майката да направи документ с който да уреди при кого да отиде детето или кой да се грижи за него ако и той почине или неможе да се грижи за него.
В чужбина това е нормално!
Благодаря ви предварително.
ван Гул

Мнениеот Гост » 01 Ное 2005, 18:47

nie sme v Bulgaria
Гост

Мнениеот Рая » 01 Ное 2005, 20:13

Не,не може!
Рая

Мнениеот neznaiko » 02 Ное 2005, 17:14

Bihte mogli da se obarnete kam Otdel Zakrila na Deteto pri Direktsia Sotsialno podpomagane.Ako naistina ne ste v sastoianie da se grijite za deteto bihte mogli da poiskate nastaniavane na deteto pri blizki i rodnini ili v institutsia.Vremenno nastaniavane moje da se izvarshi ot Direktora na Direktsiata a postoianno nastaniavane ot Raionnia sad.Vie sashto moje da se obarnete napravo kam sada. VAjno e da se dokaje 4e naistina ne ste v sastoianie da se grijite za deteto(tuk ne stava vapros 4e prosto ne iskate a triabav da ima niakakva seriozna pri4ina).Ako deteto shte se nastaniava pri blizki i rodnini triabav saglasieto na tezi blizki i rodnini.V zavisimost ot vazrasta na deteto -to sashto moje da bade izslushano ot sada.Tova koeto vi napisah nakratko moje da go pro4etete v Zakona za Zakrila na deteto.Protsedurata e 4l.25 i sledvashti ot zakona.Tozi zakon pretendira da e Evropeiski (dokolko e takav badeshteto shte pokaje).Taka 4e kakto vijdate ne samo v Evropa no i v BG e vazmojno
neznaiko

Мнениеот Гост » 02 Ное 2005, 17:26

Е, да, де, колега Незнайко, ама въпросът звучи почти като "мога ли да завещая детето?". Защото във въпроса се казва: "АКО почине или не може да се грижи...". Очевидно е, че като почине, не може да иде до службите за закрила на детето. Така че и предходните отговори си имат основание.
Гост

Мнениеот neznaiko » 03 Ное 2005, 13:23

Vaprosat beshe "Moje li roditel sled smarta na maikata..........." i tai kato bashtata sashto e roditel reshih 4e vaprosa e dali bashtata moje sled smarta namaikata.
Ina4e sma saglasen -deteto ne e vesht ta da se zaveshtava
Neka pitashtia obisni po podrobno kavo iska da zapita i da kaje konkretnia kazus shtoto pri taka zadaden hipoteti4en vapros moje da polu4i samo hipoteti4ni otgovori koito mogat dopalnitelno da go obarkat vmesto da vnesat niakava iasnota(osobenno ako hipotezata na pitashtia ne e savsem iasna i e dvusmislenna)
neznaiko

Мнениеот ван Гул » 03 Ное 2005, 17:23

Не съм казал че немога да се грижа за детето, но се притеснявам че след смъртта ми могат да възникнат недоразумения във семейството и по - точно кой да се грижи за него.
Аз не искам да го завещавам, както някои от вас ме обвиняват!
Но помислете си, аз съм настойник и като родител бих преценил най- добре кой ще се грижи за него и кой не, та въпросът ми е в този смисъл.
На запад това е нормално, родителите и тези които ще се грижат за децата при евентуална смърт на родителите отиват при адвокат и оформят документацията нужна по този казус. Какво е нередното на това да си спокоен че след смъртта ти детето ще бъде при близки и хора които са съгласни да го отгледат.
Добре ще задам въпроса си по друг начин какво става и при кого отива сираче, след смъртта на родителите му?
ван Гул

Мнениеот Гост » 03 Ное 2005, 17:55

Никой не казва, че е нередно. Просто няма точно такава процедура, каквато вие искате. Затова донякъде прилича на завещание.
Гост

Мнениеот незнайко » 03 Ное 2005, 17:57

На този въпрос съм отговорил по- горе. В този случай отдела за закрила на детето предприема действия по настаняване да детето при близки/роднини, ако няма таква възможност в приемно семейство/за съжаление института на приемни родители в България не е добре регламентиран и няма голямо приложение/ или настанява детето в институция.Това е накратко
незнайко

Назад към Семейни казуси