начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Отказ от наследство

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от наследство

Мнениеот Валя » 09 Дек 2005, 11:20

Здравейте, имам следния въпрос: има отворено наследство от баща ми от което желая да се откажа. Моля кажете ми каква е процедурата и какви документи да подготвя.
Предварително благодаря на всички помогнали.
Валя

Отказ от наследство

Мнениеот Валя » 09 Дек 2005, 12:54

П.П. И какви срокове трябва да спазя-баща ми почина на 28.09.2005?
Валя

Мнениеот Гост » 09 Дек 2005, 13:04

Напишете/идете при адвокат да Ви напише отказ от наследство - документът е елементарен. Идете при нотариус да Ви завери подписа под този документ. После се вписва в Районния съд. Това е.
Гост

Отказ от наследство

Мнениеот Гост » 09 Дек 2005, 13:08

Отидете при нотариус. Ще попълнете молба за отказ от наследсво, която ще се впише в регистрите на Служва вписвания. Носете Акт за смърт, удостоверение за наследници, нот. актове за собственост на имущество-ако има.
Гост

Мнениеот Гост » 09 Дек 2005, 13:11

Глупости пишете и обърквате човека! Каква молба? Ще помоля някого да се откажа от наследство, така ли? Каква служба по вписване ви гони! Кой съдия и на какво основание ще вписва това!
Гост

Мнениеот Гост » 09 Дек 2005, 13:26

Точно така - каква Служба по вписванията?

Трябва единствено удостоверение за наследници - в него е цитиран акта за смърт. Нотариални актове не трябват - прави се отказ от цялото наследство и отделни неща не се описват. Нещо повече - могат да се възприемат като частичен отказ от наследство, който е нищожен. Пише се заявление,а не молба. Заверява се подписа от нотариус и се вписва в РС по откриване на наследството.
Срок няма, но трябва да не сте приели наследството - нито с изрично изявление, нито с конклудентни действия - да не сте се разпореждали с вещи от него, да не сте харчили пари от него и т.н. Не може първо да са възползваш от наследството, а после да се откажеш от него. Текстът е кратък - Отказвам се от цялото наследство, получено от еди-кой си, починал еди-кога си еди-къде си. Дата, подпис, прилагате удостоверение аз наследници. Струва 15 лв. заверката (някъде и 3 лева - зависи как си го изтълкува нотариуса). Вие си го вписвате в РС сами.
Гост

Мнениеот гост » 16 Дек 2005, 14:11

А относно приемането на наследството?Процедурата същата ли е и доколко е необходимо да се прави приемане на наследството.Консултирах се с адвокат и той ми каза, че няма смисъл и спокойно мога да си владея имота, да го продавам и т.н., но си мисля дали без вписване в съда няма някои рискове от измами или нещо подобно.Например да се използва фалшиво пълномощно от починалото лице и т.н..Изобщо:гарантира ли ми нещо приемането на наследството.Дайте някякви примери.
Благодаря
гост

Мнениеот Гост » 16 Дек 2005, 14:15

Защо да не Ви гарантира? Но ако баща Ви е имал дългове, гарантира също така, че кредиторите му ще почукат и на Вашата врата :D
Гост

Мнениеот гост » 16 Дек 2005, 14:34

Е какво излезе сега?Май приемането на наследство гарантира допълнително само кредиторите на наследството.Именно това ми е въпроса:дали не е по-добре да се изчака няколко години и тогава да евентуално да се приеме въпросното наследство, НО при този вариант дали могат да се улеснят разни измамници, дали приемането би ми дало някакви по-големи гаранции?
гост

Мнениеот titylina » 16 Дек 2005, 16:51

Вие изобщо знаете ли какво искате. Седнете и си помислете - актива или пасива на въпросното наследство е по-голям и си решете дали да се отказвате или не.
titylina

Мнениеот lora_d » 16 Дек 2005, 17:16

Отказът от наследство става със заявление до Районен съдия по местооткриване на наследството, т.е. последното местожителство или последния постоянен адрес на наследодателя- баща ви. Това заявление може да ви го изготви адвокат или нотариус, като задължително трябва да Ви бъде заверен подписът под заявлението от нотариус-няма значение кой нотариус, може всеки един на територията на цялата страна. След това заедно с удостоерение за наследници и вносна бележка за внесена държавна такса го представяте за вписване в канцеларията или деловодството на районния съд. Държавната такса е в размер на 5лв. за вписване и 5лв. за удостоверение, което ще ви издадат от канцеларията на Районния съд. Документът ,с който вие ще доказвате, че сте се отказали от наследството на баща си, ще е именно това удостоверение. И още нещо- можете да се откажете, само ако не сте приели вече наследството.
lora_d

Мнениеот lora_d » 16 Дек 2005, 17:19

относно приемането на наследство-не си усложнявайте живота с някаква съдебна процеду,ра за приемане на наследството, с удостоверение за наследници ще се легитимирате като собственик и нищо друго не ви е нужно
lora_d

Назад към Взаимопомощ