начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Neisplaten dogovor ot client

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Neisplaten dogovor ot client

Мнениеот Niksan » 16 Дек 2005, 20:07

Zdravejte,

Izpraveni sme pred kazusa kak da si vzemem duljimite pari ot client po dogovor za svurshena usluga.

Kakvo triabva da predpriemem i imame li shans v sada pri polojenie che imame dvustrano podpisan dogovor, uslugata e svurshena, no clienta otkazva da si plati.

Plz help
Niksan

Мнениеот Гост » 16 Дек 2005, 20:17

ами разбира се , че имате шанс, но така наизуст никой не може да ви помогне
Гост

Мнениеот tsoft » 16 Дек 2005, 20:32

Като начало пробвайте да връчите една нотариална покана на задълженото лице. В повечето случаи помага и дъжимата Ви сума ще бъде изплатена до дни. Ако обаче и това не му направи впечатление започнете да мислите за решаване по съдебен ред, като имате впедвид, че и сумата която ще получите трябва да си заслужава всички разправии.
tsoft
Младши потребител

Мнениеот Niksan » 17 Дек 2005, 10:12

Мерси за съветите, сумата е 4500лв., а с неустойките ще стигне до 5000лв. Определено за нас тази сума не е маловажна и си заслужава.

В какво се изразява нотариално заверената покана ?
Niksan

Мнениеот tsoft » 18 Дек 2005, 22:58

Най-лесно ще Ви бъде да отидете при адвокат, който ще я подготви и ще Ви уведоми за действията които следва да предприемете по връчването й. Разходите са минимални.
tsoft
Младши потребител

Мнениеот Гост » 18 Дек 2005, 23:03

Колега, по Закона за адвокатурата има специална процедура, която след като се изпълни целия й фактически състав може да иската издаването на изпълнителен лист на несъдебно изпълнително основание по чл.237 ГПК, в хипотезата, която препраща към други закони.
Аз съм имал такив казус, но ви казвам, че трябва да представите договор, а не пълномощно. Успех
Гост

Мнениеот tsoft » 18 Дек 2005, 23:03

Имам известни съмнения, че би могло да се изиска издаването на изпълнителен лист при този вид претенция за дължима сума по извършена по договор услуга, но се наемам да проверя казуса по-подробно. Ще помоля да ми изпратите договора на електронния ми адрес в лекс.бг
tsoft
Младши потребител

Мнениеот Гост » 18 Дек 2005, 23:37

Може, може, аз съм имал подобен казус, листа се издаде по ЗА, по специална процедура, с решение на адвокатския съвет, уморен съм сега, не ми с е търси в Аписа, но съм сигурен в това.
Гост

Мнениеот Гост » 18 Дек 2005, 23:51

Колеги, а защо решихте, че питащия е колега? Всъщност ако не е колега ЗАдв. е неприложим... но ми се струва, че дори и да е колега... след като няма писмен договор ще трябва да мине по съдебен ред.
Като чета чл.37 такива неща си мисля...
Чл. 37. (1) За вземанията си, произтичащи от неизплатени възнаграждения и разноски, адвокатът може да се снабди с изпълнителен лист.
(2) Изпълнителният лист се издава от районния съд въз основа на решение на адвокатския съвет, препис от сключения договор, заверен от съвета, и писмена покана до клиента за доброволно изпълнение на вземането.
(3) Оспорването на вземането по изпълнителния лист става по предвидения в Гражданския процесуален кодекс ред за оспорване на изпълнителни листове, издадени въз основа на несъдебни актове.
Гост

Мнениеот Гост » 18 Дек 2005, 23:57

Да, все пак трябва да е адвокат, за да е приложим ЗА, спор няма, мерси колега, че сте постнали текста на закона.
Гост

Мнениеот gery » 19 Дек 2005, 00:43

Anonymous написа:Да, все пак трябва да е адвокат, за да е приложим ЗА, спор няма, мерси колега, че сте постнали текста на закона.

Моля, пак заповядайте :)))
Аз бях "Гост", нещо не ме логва коректно в системата (форума) тези дни... налага ми се да се логвам по 3-4 пъти, докато се получи желания ефект - Та се подвизавам и като "Гост" - докате се усетя :)
gery
Потребител

Назад към Взаимопомощ