начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Командировки

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Командировки

Мнениеот Next » 17 Дек 2005, 12:29

Здравейте!
Имам един, според мен, лесен въпрос, коментара по който обаче направо ме учуди.
Става дума за два текста в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина:
в чл.12 - "Командированите лица имат право на пътни пари съгласно заповедта за командировка", и в чл.15 - "(1) За покриване разходите на командированите лица в чужбина се изплащат дневни и квартирни пари..."
Според твърдението на един ръководител (това било съгласувано и с главния юрисконсулт)в голяма частна фирма ... така написани тези текстове, означавали, че на длъжностните лица можело да не им се заплати, ако командироващия прецени така?!? Направо останух изумен.
Моля за вашия коментар :)
Next

Re: Командировки

Мнениеот донна2 » 17 Дек 2005, 14:19

Чл.12. Командированите лица имат право на пътни пари съгласно заповедта за командировка в размер на действително извършените разходи по най-краткия или икономически най-изгодния маршрут/става въпрос за най-изгодния маршрут,друг е въпроса как се определя тоя най-изгоден маршрут/
Освен пътните на лицата им се изплащат дневни и квартирни .
Ако работодателя не плати пътни ,дневни и квартирни и всичко това е за сметка на служителя ,то тогава ще се стигне веднъж до нарушаване на трудовото законодаетлство командироването е уредено в чл.121 от КТ ,втори път до неоснователно обогатяване на тоя работодател.
Няма такова нещо да не им се заплаща това са глупости , персонала не е е длъжен да плаща от джоба си и да върши служебна работа за своя сметка .
донна2

Назад към Взаимопомощ