колеги,
някой случайно да е изключвал съдржник с неизвестен адрес в чужбина - става дума за ООД.
не се знае адреса му
не, не можем да му купим дяловете
- Дата и час: 28 Ное 2024, 21:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
исключване на съдружник с неизвестен адрес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: исключване на съдружник с неизвестен адрес
Този човек не се ли е идентифицирал и с адресна регистрация в ДружД-р и останалите документи, които е подписвал?! А как въобще го каните на ОСС? В интерес на истината аз току-що за първи път виждам, че чл. 119 вр. чл. 115 не изисква данни за адреса на съдружниците. Но считам, че тълкувайки нормата, може да се извлече задължение за представяне на доказателства и вписване и на ЕГН, и на адрес, така както и за юр. л. - конкретно регистрация и т. н.
Ако въобще нямате данни за адрес за кореспонденция, може би трябва да изпратите предупреждението за изключване чрез ДВ
Ако въобще нямате данни за адрес за кореспонденция, може би трябва да изпратите предупреждението за изключване чрез ДВ
- cinderella
Свикайте общо събрание на дружеството чрез публикуване на обява в ДВ, в която изрично посочите дневния ред, в който сте включили въпроса за изключването му.После си представете Протокола и останалите документи в съда.Друго не ми идва наум.Но публикуването само на предупреждение за изключване от ООД според мен е само излишно разходване на средства.
- sunshine_75
- Потребител
аз не виждам начин да се извърши публикация в държавен вестник по този въпрос, според проверката която напарвих в апис регистър няма такава обява или поне аз не успях да намеря.
и това ми е проблема, защото сърдужникът е за постоянно в чужбина и няма възможност за връщане.
и това ми е проблема, защото сърдужникът е за постоянно в чужбина и няма възможност за връщане.
- s_ogled_na_gornoto
- Младши потребител
Предполагам, че трябва да изпратите предупреждението за изключване и поканата за ОС на известният му в страната адрес, за да имате писмено доказателство, че не е на адреса. Известно ми е, че има случай, когато в такава ситуация се представя справка, че лицето е напуснало страната еди-кога си и до момента не се е връщало. Но там ставаше въпрос за петгодишно отсъствие от страната. Във вашия случай май няма значение къде е лицето, а че не може да бъде намерено на адреса. Нотариалната покана трябва да свърши работа. За охранителните производства се прилагат общите правила на ГПК, все пак. Мисля още, че трябва да има свидетел /с имена и адрес/, който може да удостовери обстоятелството, че лицето не се намира на съответния адрес в продължение на ... не знам, достатъчно дълъг срок /за призовките е един месец/.
- случаен-N
Какво ви пречи съдружника? В края на краищата след като не той не участва в дружествените дела поради факта на пребивавнето си в чужбина, поне не ви пречи. Това е донякъде формално основание за изключването му. Разпоредбата на чл. 126 ал.3 от ТЗ е много хлъзгава като основание за изключване. Срещу дяловото си участие отсъстващия съдружник има право на дивидент от печалбата на дружеството.
Та по-добре увеличете капитала, така че неговия дял със съответния дивидент да остане символичен.
Та по-добре увеличете капитала, така че неговия дял със съответния дивидент да остане символичен.
- лунатик
Е да, ама за да увеличи капитала, трябва да свика ОС, в съда ще искат покана до отсъстващия съдружник по чл.139 ал.1 ТЗ. Мисля, че има шанс да мине изключването, като уведомлението стане с нотариална покана. Та нали в повечето случаи на изключване на съдружник, последният просто ОТКАЗВА да получи поканата. Именно това удостоверява нотаруса. В такива случаи съдът приема, че е спазена процедурата за отправяне на предупреждение за изключване и за свикване на ОС.
- случаен-N
Е, не знаем какво е предвидено в дружествения договор по отношение на поканата по чл. 139 ал. 1 ТЗ.
Нека да помислим. С последните промени на ТЗ, ООД-та бяха категорично прогласени за капиталови дружества (дотогова битуваше становището, че те са дружества с оглед на личността на образуващите го). Май по този начин този въпрос е изчистен донякъде. А щом тези дружества са капиталови - какво значи някаква си личност?
Ами и дори да не изключат този липсващ съдружник? С какво по дяволите може да бъде увреден интереса на дейно участващите съдружници?
В крайна сметка те могат да гласуват решение, че отсъстващия съдружник ще получи по-малък дивидент отколкото му се полага, въпреки тежестта на дружествените му дялове, но поставени в зависимост на личното му участие. Предполагам, че такова решение изобщо няма да е перфектно, но все пак отсъстващия би имал възможност до го оспори. Но как ще го оспори, след като изобщо не се интересува как вървят дружествените дела? Все пак има и давностни срокове. А те като минат....
Нека да помислим. С последните промени на ТЗ, ООД-та бяха категорично прогласени за капиталови дружества (дотогова битуваше становището, че те са дружества с оглед на личността на образуващите го). Май по този начин този въпрос е изчистен донякъде. А щом тези дружества са капиталови - какво значи някаква си личност?
Ами и дори да не изключат този липсващ съдружник? С какво по дяволите може да бъде увреден интереса на дейно участващите съдружници?
В крайна сметка те могат да гласуват решение, че отсъстващия съдружник ще получи по-малък дивидент отколкото му се полага, въпреки тежестта на дружествените му дялове, но поставени в зависимост на личното му участие. Предполагам, че такова решение изобщо няма да е перфектно, но все пак отсъстващия би имал възможност до го оспори. Но как ще го оспори, след като изобщо не се интересува как вървят дружествените дела? Все пак има и давностни срокове. А те като минат....
- лунатик
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|