начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

КЛИЕНТСКАТА сметка?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КЛИЕНТСКАТА сметка?

Мнениеот mialore » 08 Сеп 2008, 10:19

Замислям се, ако си открия клиентска сметка в качеството си на адвокат и по нея хипотетично внасям мои собствени средства, които не искам да се набиват на очи на данъчните, то при една бъдеща ревизия, каква ли отчетност ще ми искат за тази сметка и въобще ще искат ли нещо?Някой колега дали има такава сметка?
mialore
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 08 Сеп 2008, 18:56

Не ми е много ясно какво се има предвид под "клиентска" сметка.
Ако става дума за сметка, като клиент на банката и внасяте ЛИЧНО средства по нея - при една ревизия ще ви търсят произход на средствата.
По-прицип такива ревизии се правят, когато има съмнения, не е широка практика.

Ако обаче КЛИЕНТИТЕ внасят средства по нея - това ще ви се приеме за приход. Дори и да става дума за сума, която да платите за такси на клиента - данъчният може да я извади от приходите ви, може и да не я извади.

Отчетността данъчните ще си я получат сами - те ще изискат документите от банката. Ако се налага вие да доказвате нещо - тогава вие ще трябва да намерите съответните документи.

П.П. За суми над, ако не бъркам, 3000 евро се декларира произхода, а над 30000 направо се докладва на ФБР, пардон АФР.
SashkoS
Потребител

Мнениеот prnedev » 08 Сеп 2008, 22:30

Сашко, не е точно така :-))))
Да ти го кажа на наш език - "Доверителна сметка" - с-ка 491 Нац. смекоплан (отм.)

А за питането, само по този начин не става :-))) Разбира се, зависи и за какви пари става дума
prnedev
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 09 Сеп 2008, 19:03

Недев, как да го осчетоводя знам.
Въпросът е с доказването после на суми, получени от други лица, предназначени да се платят за тяхна сметка.
Да, може да има и разходооправдателни документи - разписки и т.н., но трябва да се доказва.

Така или иначе, въпросът е друг. Мога да ви уверя, ако НАП реши да прави ревизия на физическо лице, получава необходимата информация за всичките банкови сметки и изисква лицето да докаже произхода на средствата, които влизат/излизат на принципа на паричния поток.
SashkoS
Потребител

Мнениеот prnedev » 09 Сеп 2008, 20:52

:-))) Ами предполагам, че хората са си чели чл.39 от ЗАдв ;-)))
Иначе за останалото съм съгласен. След като проверят адвоката и им се представят числата от клиентската сметка, данъчните ще увиснат при "клиентите" тях да ги питат откъде са им парите ;-).

Между другото виждал ли си въпросника на данъчните за проверка на физическо лице? Актуалните в момента проверки на "богати българи" :lol: Ако искаш ще го сканирам и ще ти го пратя ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот p_n_n » 09 Сеп 2008, 22:01

prnedev написа::
Между другото виждал ли си въпросника на данъчните за проверка на физическо лице? Актуалните в момента проверки на "богати българи" :lol: Ако искаш ще го сканирам и ще ти го пратя ;-)

:D И аз не съм го виждал, представлява интерес за мен.
Ако е възможно да го презентирате господин Недев, благодаря Ви...

УСПЕХ!
p_n_n
Потребител

Мнениеот SashkoS » 15 Сеп 2008, 09:39

С малко закъснени (ваканция :)) подновявам темата, тъй като предполагам е от интерес и за други.
Аз имах предвид лична сметка на името на адвоката - мой пропуск, явно останалите имат предвид "Клиентска сметка" по смисъла на чл.39 ЗАдв.

В такъв случай, адвокатът е просто лице, което е оправомощено да се разпорежда със средствата по тази сметка, но отговорен за нея е клиентът. Ако адвокатът внася СВОИ средства по нея, клиентът може да му търси сметка.

Недев, ако имаш предвид декл. по чл.124, ал.3 ДОПК - тя е публична. Ако е някакъв вътрешен документ - да, имам интерес.
SashkoS
Потребител

Мнениеот prnedev » 15 Сеп 2008, 16:52

Ами ще го взема от клиента, че съм му го дал, да си събира документите ;-)
Сашко, на пръв поглед е стандартно искане за представяне на документи и писмени обяснения по чл.37 ДОПК, но има интересни приказки от рода, по памет:
- Какви скъпоценности и произведения на изкуството притежавате
- През посочения период (2002 - 2007) колко пъти сте били в чужбина и с какъв транспорт пътувахте ;-)
prnedev
Активен потребител

Назад към Търговско право