начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Петя

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Петя

Мнениеот Неизползван отпуск » 19 Яну 2006, 15:21

Здравейте!
Имам нужда от помощ по въпроса за неизползваните годишни отпуски. Губи ли се неизползвания годишен отпуск от миналите години? И не е ли необходимо той да се изплати при напускане на работа. Имам 47 дни от предходните 3 години, сега искам да променя работата си, но от работа отказват да ми изплатят неизползвания отпуск. А дали мога да го ползвам и паралелно да започна новата работа?
Благодаря предварително!
Неизползван отпуск

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 15:50

при напускане на работа следва да ви бъде изплатен неизползвания отпуск, а ако желаете да го ползвате...............може, но не можете да започнете друга работа без да ви е приключена трудовата книжка
Гост

Мнениеот genius 75 » 19 Яну 2006, 16:45

Платеният годишен отпуск се обезщетява при напускане на работа. Ако не Ви обезщетят имате право да напишете жалба в Инпекцията по труда. Трудовата книжка при напускане се оформя и предава веднага. Това е изразът на закона, за съжаление в КТ няма изрично написан срок за това.
genius 75

Re: Петя

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 16:58

Неизползван отпуск написа:Здравейте!
Имам нужда от помощ по въпроса за неизползваните годишни отпуски. Губи ли се неизползвания годишен отпуск от миналите години? И не е ли необходимо той да се изплати при напускане на работа. Имам 47 дни от предходните 3 години, сега искам да променя работата си, но от работа отказват да ми изплатят неизползвания отпуск. А дали мога да го ползвам и паралелно да започна новата работа?
Благодаря предварително!

В този случай работодателят не може да Ви задължи да си ползвате отпуската, а при прекратяване на ТПО трябва да Ви я плати. Времето на предизвестието не може да съвпада с отпуската...
Гост

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 17:12

е глупости сега, не можело да се ползва отпуск едновременно с предизвестието
абе хора като не сте в час що лъжете хората
Гост

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 17:20

Не могат да Ви откажат изплащане на неползван отпуск при напускане. Можете да дадете предизвестие за прекратяване на трудовия договор и докато тече да ползвате отпуска - дори за работодателя така е по-изгодно.
Гост

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 17:26

И относно оформянето и предаването на трудовата книжка отговорът не е верен.
Колкото до инспекцията по труда след прекратено трудово правоотношение нейните предписания не помагат.
Гост

Назад към Трудово право