начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ДОЗНАТЕЛСКИ КОНКУРСИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Внимателно!

Мнениеот sarbijanac » 26 Фев 2007, 09:00

Rommel написа:Предлагам на всички МНОГО ДОБРЕ да обмислят кандидатстването си за работа в МВР като дознатели! Както по-горе се каза, работата е тежка и несправедливо заплатена, и освен това наистина не е за всеки. Заплатата не е ниска, но е абсолютно неприемлива на фона на възнагражданията на магистратите в МП.

Струва си!Тези които успеят ще получават заплата без да им се държи сметка за качество на работа и разкрити престъпления.И имат и ползват всички привилегии на държавния служител.Особено,ако са назначени в малки градове ще си изкарат службата супер !!!! :roll:
В подкрепа на изложеното ще направя едно сравнение.Като мл.адвокат още в първия месец успях да стигна /и малко да задмина средната дознателска заплата/.Но с много работа,усилие и внимание към клиентите.....Докато при тях дознателите всичко това не е необходимо.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот T.A.R.A. » 26 Фев 2007, 10:49

sarbijanac,уверявам те познавам доста дознатели и смея да кажа,че никой от тях не се скатава, а всеки дава всичко от себе си да си върши работата
T.A.R.A.
Потребител

Мнениеот T.A.R.A. » 26 Фев 2007, 10:51

И не си ли се замислял,че на някои хора просто им се работи това
T.A.R.A.
Потребител

Re: Така си е!

Мнениеот i.s.k.r.a » 26 Фев 2007, 13:06

Rommel написа:Забравихте да кажете - и зле платена работа! Другото си е така плюс скапаната материална база и отвратителната кадрова политика на МВР...
Ако някой се интересува - работя още това, защото нямам друг варирант... засега! ;)
Весела нова година и успех на всички ви, приятели!!!

В момента си дознател, така ли да разбирам?:) Сподели повечко подробности:) Колко "зле платена" например е работата:)
i.s.k.r.a
Потребител

Мнениеот i.s.k.r.a » 26 Фев 2007, 13:17

Almagro написа:Искра ти не стана ли вече младши прокурор, защо се интересуваш от дознателския конкурс.

Не станах, за съжаление ;)
i.s.k.r.a
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 26 Фев 2007, 19:02

Мл. адвокат 24 часа ли е на работа?
Наистина не е за всеки, но който иска да работи това - успех!
Аз съм доволна от работата си.
Gabi1
Потребител

Re: Внимателно!

Мнениеот zzzzz » 26 Фев 2007, 20:03

Rommel написа:Предлагам на всички МНОГО ДОБРЕ да обмислят кандидатстването си за работа в МВР като дознатели! Както по-горе се каза, работата е тежка и несправедливо заплатена, и освен това наистина не е за всеки. Заплатата не е ниска, но е абсолютно неприемлива на фона на възнагражданията на магистратите в МП. Аз също намирам, че дознателската длъжност НЕ Е подходяща за жени по ред причини, като мога да се мотивирам в интерес и на самите дами.
Инак процесът на кандидатстване включва: общообразователен тест (правопис и граматика), тест по НК и НП-с, психотест и събеседване по местокандидатстване - физическият тест отпадна преди три години. Трябва малко търпение, а връзките не са задължителни, но както навсякъде из администрацията - ще са приоритетни! Доколкото знам, най-много места са отпуснали за ОДП-В.Търново - мисля общо 10 бройки или нещо такова, но те ще се заемат на "вълни", като първата с положителност ще бъде през месеците март-април! Които им се работи и са себеотрицателни няма да видят големи затруднения в работата си като дознатели...
Да поясня само, че обяваването "мл. дознател - ст. дознател" в съобщението за работа означава, че се търсят съответният брой лица за заемане на длъжностите мл. дознател, дознател и ст. дознател, според стажа: съотв. без изисквания за стаж, общ или специален (като дознател) -2год., и общ-5год. или специален-3год. Впрочем да прочетете ЗМВР няма да ви бъде излишно по повод на това! Успех!

Колеги,извинявайте за евентуално "тъпите" въпроси,но намирам само противиречива информация.Може ли да кандидатства за няколко града за дознател>Нали едно от изискванията е да се кандидатства по постоянен адрес?Новият закон за МВР не мога да го отворя от нито един интернет сайт.В него има ли изискване да е завършен стажа за юридическа правоспособност и да имаш придобита такава към момента на кандидатстване за младши дознател?Благодаря ви предварително за отговорите.
zzzzz
Потребител

На хаирлия да е!

Мнениеот Rommel » 26 Фев 2007, 20:36

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО правоспособността трябва да е придобита към момента на кандидатстването, не впоследствие!
Може да се кандидатства само за едно място в системата, но не по постоянен адрес, поне аз това знам!
Работата е зле платена от гледна точка на осъществяваната работа, а не относително към заплатите в страната - на техния фон дори би била висока! Унизителното е, че за същата и дори по-нищожна работа при следователите, ни дават пари като за втора ръка юристи. Конкретно не мога да посоча заплатата, тъй като това е част от служебната тайна! ;) Но при всички положения е по-висока от най-високите възнаграждения на юрисконсултите в провинцията (без сериозните фирми естествено!)
Не мисля, че в натоварените с работа управления, като моето прим. , някой от колегите се "скатава", напротив - имаме по 6-7 дежурства, доста извънреден труд извън това, и по 20-30 дела на производство, а няма да коментирам, че съм сигурен дето някои управления в София или страната доближават 50 дела на човек! Ние може да сме в унизително положение, но не сме мързеливци и некадърници, искам да подчертая ДЕБЕЛО!!! Някои хора на наше място не биха издържали и три месеца...
Rommel
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 26 Фев 2007, 22:09

Gabi1 написа:Мл. адвокат 24 часа ли е на работа?
Наистина не е за всеки, но който иска да работи това - успех!
Аз съм доволна от работата си.

Всеки един адвокат,независимо дали е мл.или не трябва да дава всичко от себи си за да оцелее в джунглата на конкуренцията и същевременно по-малко да печели.И трябва да е много лоялен ,точен и учтив към клиентите си.И задължително "да е в час" с различните отрасли на правото !Иначе го очаква провал.Пазара вече е пренаситен с предлагане на адвокатски услуги,дори в малките градчета има най-малко по 5-ма адвокати.
Да-работи се в зависимост от клиентелата.Без значение от деня и часа.Поне при мен е така.
Ех,и аз да знам че ми върви държавната заплата,стаж,осигуровки..... :roll: :roll: :roll:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 26 Фев 2007, 22:50

Ми кандидатсвай тогава за държавната заплата :lol:
Казах, че съм доволна от работата си, не съм споменавала за заплата.
Gabi1
Потребител

за Sarbijanac

Мнениеот gala69 » 26 Фев 2007, 23:43

Уважаеми Sarbijanac, от къде си толкова запознат с работата на дознателите - в големия и в малкия град? Да ни би дълго време да си кандидатствал и да не са те приели на тази тъй "сладка" работа? Няма да споря с теб, но ще ти кажа следното: Представа си нямаш за какво става въпрос. За разблика от теб ние нямаме определено работно време, даваме дежурства по 7 дни в месеца за 24 часа в денонощието. Бюрата ни са заринати с дела. Между другото, би трябвало да знаеш, че на дознателите не търсят разкрити престъпления, а доказани. Тях ги търсят от други служители. От само това ти изявление правя извод колко си "запознат" с нашата работа. И няма значение дали работиш в малък или голям град. Работим с половин щат, посещаваме денонощно произшествия. Любопитна съм как би реагирал ако се наложи да обслужваш ПТП с пострадали - 5 часа при минусови температури, или да обслужваш произшествие с обесен или паднал от високо труп. Неможе човек който въобще не знае за какво става въпрос, да дава мнение. А, и като ни свърши работното време, се прибираме при семействата си и тогава сме съпрузи, родители и всичко, което се сещаш. Въпреки всичко/ лошото заплащането на труда ни, произшествията, дисконфорта и др./ си харесваме работата и си я работим и няма да стане, някой който хабер няма от нашата работа да ни обяснява колко ни е леко и какви привилегии имаме, защото нямаме такива... Но това е отделен въпрос. Ние също си познаваме нармативната база, защото събирането на доказателства е процесуален въпрос. И при нас идват адвокати, но обикновено след това искат да сключват споразумения, сигурно защото сме некадърни...Между другото, със съпруга ми бяхме адвокати, така че и на нас са ни известни адвокатски трикове за печелене на пари на гърба на клиентите. Няма нужда да си правиш самореклама, не забравяй че тук има юристи със стаж и опит.
gala69
Младши потребител

Re: за Sarbijanac

Мнениеот sarbijanac » 26 Фев 2007, 23:52

gala69 написа:.........на дознателите не търсят разкрити престъпления, а доказани.......

Ами доказвайте ги тогава.Защото за мен е истинско удоволствие да чуя в съдебната зала откъм съдийската маса

"ПРИЗНАВА ПОДСЪДИМИЯ............ЗА НЕВИНЕН, В ТОВА,ЧЕ ......И НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.......,ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ....ОТ НПК ГО ОПРАВДАВА !!!!"

И тогава в повечето случаи си проличават много неща.......
sarbijanac
Активен потребител

за Sarbijanac

Мнениеот gala69 » 26 Фев 2007, 23:57

Не вярвам да си го чувал. Пък и ако не е доказано, няма как да влезе в зала. Но това е друг въпрос. Пак казвам - ние не сме пораснали с една баничка, с право, в т.ч. наказателно се занимавам от години. Дай да видим кое е това дело - номер на дознание и РПУ, съд, щом си толкова сигурен че се е случило. А и по този начин не го казва съдът, но ти няма как да го знаеш, много филрми си гледал... В щатските екшъни сигурно е така, в РБ - не. А може пък ти да работиш по щатското законодателство, да не би да си открил прецедент, с който да ни изненадаш...
gala69
Младши потребител

Re: за Sarbijanac

Мнениеот sarbijanac » 27 Фев 2007, 00:08

gala69 написа:Не вярвам да си го чувал. Пък и ако не е доказано, няма как да влезе в зала. Но това е друг въпрос. Пак казвам - ние не сме пораснали с една баничка, с право, в т.ч. наказателно се занимавам от години. Дай да видим кое е това дело - номер на дознание и РПУ, съд, щом си толкова сигурен че се е случило. А и по този начин не го казва съдът, но ти няма как да го знаеш, много филрми си гледал... В щатските екшъни сигурно е така, в РБ - не. А може пък ти да работиш по щатското законодателство, да не би да си открил прецедент, с който да ни изненадаш...

Че много си самоуверена на всичкото от горе.Делото беше през есента на 2006 год.Обвинение за грабеж.....на въдици по чл.198 от НК,"гарнирано" с чл.325,ал.2 от НК-хулиганство.Най-напред го чух в ШРС /евалла на съдийката-събори "супердоказаното обвинение" като недоказано такова/.Ама и адвоката си тежеше на мястото между другото.Прокурора съответно го протестира и се качихме на въззивна инстанция- ШОС.После не зная какво стана,но мисля,че там протеста не е подкрепен от ШОП.И съответно и решението на ШОС беше в потвърждаване на оправдателната присъда на ШРС.
Тогава още бях стажант в една кантора и само слушах делата по залите.Надявам се скоро да имам и аз такива дела и да излизам "с подобен успех" от съдебна зала.
А да те питам ,и разбира се ако искаш ми отговори ! Като си била такъв спец. по нак.право защо си ритнала адвокатлъка и си отишла да гледаш трупове,обесени,да седиш 5 часа на минусови температури и т.н.....?Нима не можа да завърташ клиентела и хонорари ? Иди разправяй на някой друг ,че си обърнала гръб на свободната адвокатска практика само заради "любовта" към досъдебното производство!!Имам удоволствието да познавам колеги,които станаха дознатели точно заради това-гарантирания и сигурен доход под формата на заплата.Но не всеки може да се уреди,трябва да има и такива като нас,които ще чакат и ще разчитат само и на самите себе си........Аз,дето поне за сега само граждански дела и нотариална работа имам - и то в малък град не се оплаквам,пък такъв професионалист като теб по наказателни дела,направо се чудя.... :roll:
sarbijanac
Активен потребител

Едва ли!?

Мнениеот Rommel » 27 Фев 2007, 00:34

Заядливият тон на колегата не е от полза за никого! Той си гледа от неговата страна на залата, ние - от нашата, какво толкова имаме да делим. Проблемът е, че утре като стане той жертва на престъпление - срещу което за съжаление никой не е гарантиран - ще опре да "презряните" дознатели и от нас тогава ще се изисква "примерна експедитивност и положителна ефективност" по конкретното дело, понеже " еди-кой си бил жертва"... Да ама не - при мен всички са равни и на теб да ти вземат въдиците чрез грабеж, щом като не е доказано, няма да се излагам да го пускам с мнение за предаване на съд! Ако има доказателства, от друга страна, никой съд няма да го " събори", нали?! Всичко е въпрос на доказване, но това се отнася и да вашите дела, уважаеми колеги от адвокатурата ( с най-положително чувство казано! ;) ) Затова всеки да си гледа работата, но не бива всичко да се слага под един знаменател - случаят, развит от колегата вероятно е истина, но има други такива, в които адвокатите се пазарят като цигани с прокурора дали да са две или една година ефективното ЛС - въобще шарен свят и прочие, гледайте весело на живота и не се впрягайте за подробностите, скъпи колеги!!! Инак подвигът на моите колеги дознатели не е оценен за съжаление дори от висшето ръководство на МВР, камо ли от обществото, защото никой няма представа на какъв огън се печем в интерес на държавата и евроинтеграцията ни...

РЕД.- Аз спор не виждам - казвам очевидни и непосредствени истини за нашия дознателски живот! Нямам намерение да губя време в спор с хора, които не знаят за какво иде реч ВЪОБЩЕ...
Последна промяна Rommel на 27 Фев 2007, 20:27, променена общо 1 път
Rommel
Младши потребител

Мнениеот T.A.R.A. » 27 Фев 2007, 11:06

Считам, че е време да прекратите спора.Затова за завършилите право има различни възможности и всеки си преценя каква работа да работи и за какви пари.
T.A.R.A.
Потребител

Мнениеот viktor79 » 27 Фев 2007, 13:25

Здравейте колеги!
С интерес следя тази тема за дознателските конкурси и искам да попитам за Смолян има ли информация за подобен конкурс.Аз съм юрисконсулт на едно АД и искам да ме посъветвате дали да се разделя с досегашната ми работа и да подгоня досъдебното производство в лицето на дознателската длъжност.Искам да подчертая, че ми плащат заплата като на една чистачка почти, а искам да знам на дознателите колко дават!? Взех вече да съжелявам , че пропилях толкова ценно време и пари да уча, от трудните студентски години се отрази зле на родителите ми, които едвам ме издържаха.За което пък съм им благодарен и признателен!
"PANTA REI"
viktor79
Потребител

Мнениеот T.A.R.A. » 27 Фев 2007, 13:47

Не зная точно колко вземат, това може да ти каже някой от действащите дознатели.А дали има смисъл ти си прецени.
Дали има места за Смолян може да провериш на предходните страници-там имаше линк към заповедта за обявяване на свободните места.
T.A.R.A.
Потребител

Мнениеот viktor79 » 27 Фев 2007, 14:47

Благодаря за изчерпателния отговор, но май съм изпуснал влака т.е. срока за документите!!!! :cry:
"PANTA REI"
viktor79
Потребител

Мнениеот flex » 27 Фев 2007, 14:55

......, какво става с Пловдив? Имам чувството ,че чакат да стана на 40 години за да не мога да кандидатствам :)
flex
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити