начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Предварителен договор - ДДС, ООД ...

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предварителен договор - ДДС, ООД ...

Мнениеот lesoplast » 24 Юни 2008, 10:29

Здравейте. Дано някой може да ми даде съвет по моя казус. Искам да купувам имот ,който се води на фирмата на брат ми. Брат ми предлага да направим само един предварителен договор за да не се набутваме за такси и ДДС. Договора ще го прави неговия адвокат. Може ли да ми дадете съвет какво да залегне в договора за да ми гарантира, че след време ако поискам имота да бъде прехвърлен няма да бъда изигран ?
Да сложа ли някаква клауза ,че ако откаже да го прехвърли след време или го продаде на друг дължи някаква зверска парична неустойка ?
lesoplast
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 24 Юни 2008, 10:43

Toва Ви го гарантира чл. 19 ЗЗД, но нищо освен валидно сключен в подходящата форма договор /НА/ не Ви гарантира защита от набезите на кредиторите му в случай, че фирмата му се озове в несъстоятелност /примерно/. Право на ползване върху имота или друг способ - направете си консултация с адвокат очи в очи за да ви е мирна главата.

А освен това, след като сте братя и малко или много си имате доверие - има и др. начини за избягване на такси и ДДС в тези случаи.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот gery » 24 Юни 2008, 10:48

Trapped написа:Toва Ви го гарантира чл. 19 ЗЗД, но нищо освен валидно сключен в подходящата форма договор /НА/ не Ви гарантира защита от набезите на кредиторите му в случай, че фирмата му се озове в несъстоятелност /примерно/. Право на ползване върху имота или друг способ - направете си консултация с адвокат очи в очи за да ви е мирна главата.

А освен това, след като сте братя и малко или много си имате доверие - има и др. начини за избягване на такси и ДДС в тези случаи.

Мисля, че чл.19, ал.3 не му гарантира нищо. Собственикът може във всеки един момент да прехвърли собствеността, а за това питащият ще узнае тогава, когато продажбата е факт. Разбира се може да претендира връщане на платеното, но ако дружеството на брат му няма актив... Просто ще си остане с едно осъдително решение. Отделно кредиторите, които споменахте...

Към питащият:
Ако дружеството има само един актив и не работи - то направо да се прехвърлят дяловете, като толкова не ви се плащат разноски и такси. Все пак ми се вижда много несериозно да искате да платите много пари, а след това да не може да спите спокойно, защото сте спестили от консултация. В правото има една много стара сентенция, още от римско време, а именно "Който плаща зле, плаща два пъти!"
gery
Потребител

Мнениеот sunrise » 24 Юни 2008, 10:50

Имот не се придобива с предварителен договор, а само с нотариален акт. Предварителният договор, обвързва страните със задължението да сключат окончателен такъв в съответната форма. Не може този договор да е безсрочен.Трябва да има срок , в който продавачът да се задължи да прехвърли собствеността. Това , което Вие описвате са някакви доста странни неща, честно казано.
sunrise
Активен потребител

Re: Предварителен договор

Мнениеот Trapped » 24 Юни 2008, 16:25

lesoplast написа:Може ли да ми дадете съвет какво да залегне в договора за да ми гарантира, че след време ако поискам имота да бъде прехвърлен няма да бъда изигран ?

Това му гарантира чл. 19, ал. 3. Човекът явно знае, че предварителният договор няма да му прехвърли собствеността.
Аватар
Trapped
Потребител

lesoplast

Мнениеот petjo27 » 25 Юни 2008, 12:35

Незнам защо поста ми е излезъл с автор " lesoplast " ??
Доколкото разбирам предварителния договор не ми дава никаква сигурност. Как стоят нещата ако аз направя едно ЕООД и моя брат АПОРТИРА имота в това мое ЕООД като придобива 50 процента дял от него ? Тогава той плаща ли някакви данъци и такси ? Тогава ставам ли собственик на 50 процента от имота ?
petjo27
Нов потребител

Re: lesoplast

Мнениеот Melly » 25 Юни 2008, 12:43

petjo27 написа:Незнам защо поста ми е излезъл с автор " lesoplast " ??
Доколкото разбирам предварителния договор не ми дава никаква сигурност. Как стоят нещата ако... аз направя едно ЕООД и моя брат АПОРТИРА имота в това мое ЕООД като придобива 50 процента дял от него ? Тогава той плаща ли... някакви данъци и такси ? Тогава ставам ли собственик ...на 50 процента от имота ?

А Вие, КАК МИСЛИТЕ...?

Желая Ви успех в начинанията!
Аватар
Melly
Старши потребител

Апорт

Мнениеот petjo27 » 25 Юни 2008, 12:49

Ако знаех нямаше да питам тука, а ти ако не си наясно по-добре замълчи и остави хората които са компетентни да отговорят и недей да драскаш по някой безмислен ред !
petjo27
Нов потребител

Re: Апорт

Мнениеот Melly » 25 Юни 2008, 13:37

petjo27 написа:Ако знаех нямаше да питам тука, а ти ако не си наясно по-добре замълчи и остави хората които са компетентни да отговорят и недей да драскаш по някой безмислен ред !

Ако знаехте само, колко много смисъл има вложен понякога в изписания (според Вас) безмислен ред, например като този:
А Вие, КАК МИСЛИТЕ...?

П.П. И ако ми позволите да отбележа само, че употребата на неучтива форма на обръщение, е липса на възпитание.
Дано не съм Ви засегнала, аз просто ей така...

Желая Ви успех в начинанията!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот monamoneva » 25 Юни 2008, 13:57

аз пък се изумявам как почти няма тема тук, която да не съдържа заядливи и безсмислени постове, да не говорим за онзи другар, който навсякъде изписва с червени букви и имотикони, как форумът не е място за авантаджии. ако всички вие сте юристи, просто ми е неудобно, че и аз съм такъв.
замислете се малко как това изглежда отстрани, в очите на неюристите и какво говори това за съсловието ни.
monamoneva
Младши потребител

Мнениеот Melly » 25 Юни 2008, 14:16

monamoneva написа:аз пък се изумявам как почти няма тема тук, която да не съдържа заядливи и безсмислени постове, да не говорим за онзи другар, който навсякъде изписва с червени букви и имотикони, как форумът не е място за авантаджии. ако всички вие сте юристи, просто ми е неудобно, че и аз съм такъв.
замислете се малко как това изглежда отстрани, в очите на неюристите и какво говори това за съсловието ни.

Здравейте, и добре дошла, колега monamoneva!

Предварително моля да бъда извинена, тъй като написаното няма връзка с темата.

Разбирам Ви, но искам и аз да споделя с Вас, че ми стана някак си неудобно да прочета Вашето мнение, изписано от край до край без главна буква при започнато изречение.....

Все във връзка със съсловието ни, за което говорите... :roll:
Ще ме извините, без да Ви засягам, надявам се да е било по невнимание :wink: :lol: :lol: :lol:

Успешен ден!
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Търговско право