начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Обжалване на НП от КАТ (под 50 лв)

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Обжалване на НП от КАТ (под 50 лв)

Мнениеот Гост. » 17 Дек 2009, 17:41

:roll: :| Не е сериозно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 17 Дек 2009, 19:33

Поли, скъпа, решавал съм такова реално ПТП като констатиращ орган.
Последствие и двете НП-ия издържаха в РС.
Колеги, знак "СТОП" не съществува. Има знак "Спри. Осигури предимство!"
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 17 Дек 2009, 19:41

Правилно! Но във форума си позволяваме писане в рзаговорен стил, затова си позволих да напиша „СТОП” :wink:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Дек 2009, 20:41

Анди, нещо не се разбираме.
andy70 написа: В този случай при ПТП и двамата си отнасят актовете.
Дясностоящият си е дясностоящ, както и да го погледнеш, и отнемането на предимството на дясностоящия при нерегулирано кръстовище си е нарушение. Нищо не те освобождава от задължението да осигуриш предимството на дясностоящиятпри нерегулирано кръстовище.

Абсолютно съгласна- при нерегулирано кръстовище - важат правилата на чл. 48-49. При все да ми е трудно да си представя, защото страната ни е заприличала на коледна елха от пътни знаци ( няма да споменавам колко често по делата се оказва, че не е изрядно производството по "киченето" 8) ) нерегулирано кръстовище с равнозначни пътища - ако е налице такова- важи правилото за дясностоящия, настилка и релси.

andy70 написа: Като водач не може да знаеш дали улицата, която до вчера е била затворена или еднопосочна, днес вече не е отворена или не е станала двупосочна.

Правилото е- всичко си зависи от конкретните обстоятелства при всяко установено АН. Тук само локуми си предлагаме.
Фактът, че си санкционирал двама, вярвам при нерегулирано кръстовище и НП са били потвърдени от съда, не значи, че ако излизаш от забранена улица, както го написа Вятъра, ще се ползва от предимство и водачът от дясно.

п.п. изобщо не разбирам защо коментираме безспорни неща...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 17 Дек 2009, 20:57

Аз точно така го реших и съда го потвърди. Макар, че дясностоящият излиза от еднопосочна улица срещу движението. Нерегулирано Т-образно кръстовище като от вертикала на Т-то, която е еднопосочната, срещу движението излиза участник "А". Съдът потвърди моето решение на ПТП-то - т.е. въпреки, че излиза от забранена улица, дясностоящият се ползва с предимство.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот nikiboy » 17 Дек 2009, 22:57

nikiboy написа:Като гледам забавния казус със "забранената улица" ще задам и аз един:

Кръстовище, имате знак "стоп". Пътят с предимство има лек завой, но на 50 метра видимост не идва автомобил.
Оглеждате се, няма коли и потегляте... обаче в този момент някой подобен на "Шумахер" свижещ се с около 160км час пилотира и ви удря. Ограничението му е 50км/час. Няма смъртен случай - кой е виновен за ПТП-то? И защо пък виновника е..... !

ех, никой не отговаря тук...

Много правилно е мнението за знака "спри.." ( нали стоп е разговорно :mrgreen: ) и формата му - и в гръб си личи, нерегулирано кръстовище когато няма ни един знак. Ако вашият знак "стоп :mrgreen: " е откраднат, а отляво или отдясно на другия път има знак "за път с предимство" вие като участник в движението сте длъжен да се съобразите с него. Което си е тъпо.
nikiboy
Потребител

Мнениеот vetre » 17 Дек 2009, 23:25

Контраказуса на никибой е по-ясен.Чел съм съдебни решения по него.
Може и двамата може единия/превишаващия скоростта/.
Зависи много от фактическата обстановка/и какво се докаже де/.
А знак СТОП освен че е разговорно го ползва и съдът.
A ако и двамата са виновни застрахователите плащат ли и на двамата
или се скатават?
vetre
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 18 Дек 2009, 00:10

Nikiboy написа:
„Ако вашият знак "стоп " е откраднат, а отляво или отдясно на другия път има знак "за път с предимство" вие като участник в движението сте длъжен да се съобразите с него. Което си е тъпо.”

Защо да е тъпо?!? Ако занакът ми „СПРИ.” е откраднат т.е. няма такъв, е нормално да погледна какви са знаците на пресечката. Тъй, като формата и на знака за пътя с предимство също е различна, аз нормално ще се съобразя с него. А ако „Стопът” ми си е на място, пак ще трябва да намаля (спра). И в двата случая е добре да се по-намали та дори спре. Е, вярно е, че ще съм се минал ако знакът за предимство на пресечката е всъщност онзи с дебелата черна ивица през него... Но по-добре така да се мина, отколкото друг да мине през бусчето ми :roll:
В този контекст на мисли: Попитали един шофьор с доста натрупан стаж, как така за целият си такъв няма нито едно ПТП? На което той отвърнал:
- „Никога не съм ползвал предимството си” ... :idea:
Независимо от знаците, винаги имам предвид, че СУМПС-та се продават като толумбички в сладкарница... :!:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 18 Дек 2009, 20:32

nikodim77 написа:Nikiboy написа:
„Ако вашият знак "стоп " е откраднат, а отляво или отдясно на другия път има знак "за път с предимство" вие като участник в движението сте длъжен да се съобразите с него. Което си е тъпо.”

Защо да е тъпо?!? Ако занакът ми „СПРИ.” е откраднат т.е. няма такъв, е нормално да погледна какви са знаците на пресечката. Тъй, като формата и на знака за пътя с предимство също е различна, аз нормално ще се съобразя с него. .....

Ами защото много често в градски условия знаците за предимство примерно са метри преди кръстовището, зад дървета, криещи се зад рекламни пана и т.н. ....

А иначе по моят казус - ако няма пострадали лица виновен е този отнемащ предимството - тоест в случая невиненния. Скоростта на "Шумахер" не може да се докаже.
Скоростта на "Шумахер" може да се установи само при следствени действия - тоест ако има загинал или пострадал с телесна повреда.

За пъровначалния казус - ако някой кара в насрещното и вие знаете, че оттам не би трябвало да идва автомобил, спрете на стопа, огледате се вляво и тръгнете...и този "идиот" се размаже в автомобила ви - вие носите админ. отговорност за отнемане на предимство ( нищо че той идва от забранено ) а той за нарушен знак и верояно отежняващо "предпоставка за ПТП. Ако нямате каско - честито, щетите ви са за ваша сметка, а няговите се плащат от вашата ГО.
nikiboy
Потребител

Мнениеот vetre » 04 Фев 2010, 22:53

Е нали аргументът “никой не може да черпи права от неправомерното си поведение” е един от основните принципи на правото.
Защо тогава както казва анди съдът изкарва и двамата водачи виновни?
Или този принцип е само теоретичен?
И какво става никой не спомена с плащанията от застрахователите по ГО?
vetre
Потребител

Предишна

Назад към Административно право