начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

майчинство при безработни

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

майчинство при безработни

Мнениеот Стоянова » 30 Юни 2004, 15:12

Здравейте!След около 2 месеца ще раждам.Безработна съм от 3 год.По трудова книжка имам стаж само 3 месеца за 2001г,тъй като на другите места където съм работила не са ме осигурявали,защото всеки гледаше да се скътае по този въпрос.И въпреки,че вече е задължително ,все още има работодатели които не осигуряват служителите си.Интересува ме ще имам ли право да получавам майчинство след като родя?
Благодаря ви предварително!
Стоянова

Re: майчинство при безработни

Мнениеот Вера » 30 Юни 2004, 15:27

След като родиш ще отидеш в Дирекция "Социално подпомагане" по постоянния си адрес, където ще подадеш три броя молби-декларации: по чл. 6, 7 и 8 от закона за семейните помощи за деца. по първата ще ти изплатят еднократна помощ за раждане в размер на 200лв, но зависи от това кое по ред е детето. По втория член 7, ще ти начисляват по 18 лв. за отглеждане на дете до 18год. възраст, ако удостовериш, че доходите на семейството ти за предходните шест месеца са по-ниски от 200лв. на член от семейството, като се брои и новия - роденото бебе. По чл. 8 ще ти изплащат 100лв. месечно семейна помощ за отглеждане на дете до една година. Отиди възможно най-скоро след раждането, защото се отпускат - от месеца на подаване на молба-декларацията. Имай в предвид, че като издадат заповед за отпускане на вторите две помощи, са за определен срок - 6 месеца, записано е в самата заповед, след изтичането на който се подават наново, ако срокът се пропусне се губят за съответния пропуснат месец/и.
Вера

Мнениеот Стоянова » 30 Юни 2004, 16:02

Много благодаря!Това ще ми е второ дете.Мъжат ми работи и го осигуряват върху 250лв. Значи ще имам право да получавам 1 г. майчинство,въпреки,че имам само 3 м.стаж от 2001 г?.Може да са 100 лв,пак е помощ.Притесних се,че няма да ми дадат майчинство, защото чух,че скоро приели и искали още 3мес. от текущата година/общо 6/,а аз ги нямам. Напълно се убърках с тези закони на наште управници -ту така-ту иначе,хем искат да има по-висока раждаемост,хем прават нещата още по -сложни.
Стоянова

Мнениеот Стоянова » 30 Юни 2004, 16:15

Постоянния ни адрес е в гр.Плевен.Живеем в София от 4 години и имаме временно жителство и настоящ адрес.Не съм променяла постоянния адрес,защото живеем под наем в София и при всяко местене ако се наложи трябва да сменявам и личната карта.Аз ще раждам в София.Значи в Плевен ще трябва да ги подам тези документи?Тогава от там ли ще ми изплащат майчинството?А дали ще има проблем,че мъжа ми работи в София или няма значение?И дали може той да ги подаде или щи трябва аз лично да ида?Имате ли представа?
Стоянова

Мнениеот Вера » 30 Юни 2004, 17:11

Имам - да. Теглите молби-декларациите по интернет, от сайта на министерството на труда и социалната политика. Грижливо ги попълвате. Прилагате копие от необходимите документи, описани в самия образец. Посочвате дебитна карта № , по която да Ви превеждат сумата ежемесечно. декларацията се подписва и от двама Ви - със съпруга. Ако ще ги пращате по пощтата, ще е необходимо ксеро-копие от личната Ви карта. Същото важи и ако ги подаде друго лице, например съпруга Ви. За подаване на молбата по чл. 6 от ЗСПД обаче се представя оригиналния акт за раждане на детето, за да се отрази извършеното плащане, т.е. без разходка до Плевен няма да се размине. И няма значение къде работи съпругът Ви.
Успех.
Вера

Re: Сърдечно много ви благодаря за отговорите!

Мнениеот Стоянова » 30 Юни 2004, 17:16

Много благодаря:)
Стоянова

Мнениеот Стоянова » 01 Юли 2004, 17:29

Здравийте отново,днес ми казаха,че казали по радиото сутринта пак нещо ново за майчинството.Нещо за тр.стаж и 4 месеца.И не ми стана много ясно.Нали беше 3 месеца?Аз и без това си имам само 3 от 2001.Има ли вероятност да не ми дадат тези помощи,дори и за година да е?
Стоянова

Мнениеот Стоянова » 01 Юли 2004, 18:31

Мисля,че както Вера ми го обясни тези неща дето ги приемат сега-за 4-те месеца от текущата година дето искат, важат за взимане на майчинство 2 год. или греша?А аз като безработна отдавна имам право да получавам от соц.грижи 1 год. ,както каза Вера, въпреки,че нямам достатъчно тр.стаж.Оказа се ,че мъжа ми го осигуряват върху 190 лв.
Стоянова

Мнениеот Вера » 05 Юли 2004, 14:12

Точно така, това за шестте месеца трудов стаж, от които последните три в предходните 12 месеца касае изплащане на обезщетение за майчинство и отглеждане на дете за осигурените майки, така че СПОКО, твърде много се притеснявате в сегашното си състояне. Ако нямате такъв поне стаж ще си получавате онова, за което вече съм Ви информирала. Успех.
Вера

Назад към Семейни казуси