начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

издръжка от родител,работещ в чужбина

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

издръжка от родител,работещ в чужбина

Мнениеот Stoianova » 04 Яну 2005, 13:46

С бившия ми съпруг сме разведени от няколко години и имаме две деца.Той работи в чужбина по договор от 4 години.Плаща издръжка по 40 лв плюс половината от разходите ,които успея да докажа с касови бележки и фактури за лекарства, учебници, дрехи ,обувки.Като издръжката ,която заплаща не надвишава 60 лв.Идвете ни деца са ученици и имат своите нужди.Преди месец заведох дело за издръжка срещу него и успяха да го призоват по чл.114 от ГПК,но на делото след като се яви излъга ,че живее в Германия ,но е безработен и няма доходи ,за да се увеличи издръжката .Тая издръжка ,на която е осъден я плаща редовно,като за това му давам разписка.
Въпросът ми към Вас е :Как може да се докаже пред съда ,че той осъществява доходи от работа в Германия ?
Stoianova

Re: издръжка от родител,работещ в чужбина

Мнениеот donna » 04 Яну 2005, 13:56

Първо съпруга ви чрез посредник ли е заминал да работи в чужбина ,ако е така може да се открие договора ,второ ако е безработен и живее там ще получава социални помощи ,само ,че кой отива да живее в Германия по договор И ПОЛУЧАВА ПОМОЩИ -първо чуждата държава едва ли ще разреши ,второ мисля ,че ще е възможно да се изиска от съответния орган в чужбина /предполагав Министерство на труда /инфо за съпруга ви нали е по договор там , мога само да предполагам,че е по някоя програма ,разбира се за да се изиска съответната информация ще трябва да се приложи съответната процедура по изискването им/ доказателствата са в чужбина /.

Дайте по-вече инфо за реда по който е заминал да работи в чужбина бившия съпруг това с оглед да ви си отговори точно .
donna
Старши потребител

Мнениеот Пипо » 04 Яну 2005, 14:05

много трудно положение, защото сегашна Германия не признава договора да правна помощ с бившата ГДР. Можете да поискате от съда, след като е образувано делото обаче, да поиска чрез министрество на правосъдието справка по социалната му и пенсионна осигуровка или по данъчна деклапация в Германия. Лошото е, че ако работи на черно и без редовни документи няма да има полза от това.

Най-чисто е да заведете дело направо там, но не вярвам можете да намерите средствата.
Пипо

Мнениеот Stoianova » 04 Яну 2005, 14:13

Преди 4 години немски фирми търсеха български компютърни специалисти.Той замина тогава легално ,има работна виза за 5 години.Това знам аз.Пред съда каза ,че е безработен,че си търси работа чрез интернет ,и че пребивава в Германия ,защото има от другия си брак дете на 3 години ,родено в Германия.този факт, че детето му е родено в Германия ,го пази да не го изгонят.Има брак с българка.
Stoianova

Мнениеот donna » 04 Яну 2005, 14:28

Наистина както ви каза колегата трябва да се поискат справки от съответните служби ,ако е безработен ще получава обезщетение /тия справки след като са издадени от адм. орган би следвало да са с апостил/ , доколкото знам за детето което е родено там той би получавал помощ в Германия ако не се лъжа около 200 евро ежемесечно /вече не помня с точност/ ,но това че е безработен не му решава проблема стандарта там и тук е друг така ,че не виждам проблем съда да увеличи издръжката ,ако получава помощ за безработен съответната социална институция би следвало да издаде документ от който да е видно какъв и е размера на обезщетението .Бившият ви съпруг би следвало да има статут на постоянно пребиваващ ,от което следва ,че ще бъде открит лесно .
Сама няма да се справите би следвало да ангажирате адвокат.
donna
Старши потребител

Мнениеот enigma » 05 Яну 2005, 21:04

По съвета на Пипо мога да добавя ме има една Хагска конвенция за събиране на доказателства в чужбина по граждански и търговски дела която от скоро е в сила за БГ. Съдът е длъжен да я приложи. Тогава справките ще пристигнат сравнително лесно.
enigma

Мнениеот Пионерче » 06 Яну 2005, 01:06

40 издръжка
40 разходи - 1/2 = 20 лв.
60 лв. сума

Ами докажете му разходи за двете деза за повече от 40 лв. общо, щом дава доброволно.
човекът издържа семейство и там, което премълчахте в първия пост.
Пионерче

Мнениеот Гери » 06 Яну 2005, 02:13

Колеги, дайте малко по-конструктивно. Няма какво да се вайкате, за мен положението не е чак толкова трагично, защото първо може да се поиска увеличение на издръжката. Както всички знаем, обстоятелството, че работоспособен родител не работи, не го освобождава от задължението да плаща редовно издръжка. Нещо повече след като има развод, значи има и изпълнителен лист по решението за развод. Нека питащата образува изпълнително дело, това е първата стъпка, защото след като се установи по него, че няма как да удовлетвори вземанията си по издръжката (бащата няма имущество) може същата да започне да се изплаща от Държавата (чрез Общината).
Гери

Мнениеот Stoianova » 06 Яну 2005, 10:46

Уважаеми адвокати ,много Ви благодаря за ценните съвети.В момента очаквам решение на съда от състоялото се вече дело на 28/12/2004 г.
Искам да ви питам ,ако издръжката ,която е отсъдена да плаща бившия ми съпруг,не ме удовлетворява ,мога ли да обжалвам пред областния съд да речем и да искам да се търсят доказателства по Хагската конванция,или да се търси съдействието на Външно министерство и да се започне процедура по търсене на информация за осигуровките му в Германия.
Stoianova

Мнениеот enigma » 06 Яну 2005, 19:07

Хагската конвенция е само по съдебни дела. Затова направете искането пред откъжния съд. Ако те ще трябва да водите ново дело.
enigma

Назад към Семейни казуси