начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

Озаконяване на обект

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Озаконяване на обект

Мнениеот Гост » 07 Сеп 2005, 01:15

Здравейте,моят въпрос е следният:
Живея в къща и имам гараж,предназачен естествено за лек автомобил.
Искам да отворя магазин за авто части в гаража.Каква е процедурата за узаконяване на помещението и задължително ли е?
Гост

Мнениеот Гост » 07 Сеп 2005, 08:23

ne,no zadyljitelno poseti psihiatyr!!!
Гост

узаконяване на строеж

Мнениеот стоянова » 07 Сеп 2005, 09:12

za да отвориш магазин в гараж,гаража трябва да е законен т.е. да го има в архитектурните планове-техническа служба и данъчна служба,след това трябва да смениш предназначението му от гараж да стане магазин-или наеми адвокат защото процедурата е дълга и скъпа или отиди в Общината и там ще ти кажат какво да направиш
стоянова

Мнениеот stefan67 » 07 Сеп 2005, 17:49

По-добре се откажете преди да сте си загубили времето в странни упражнения! Никой не би допуснал промяна на предназначението на гараж за магазин... Има изисквания за минимална височина и площ на помещението, санитарен възел и много други! Просто няма да мине на експертен съвет и надали някой би си сложил главата в торбата!
stefan67
Младши потребител

Мнениеот Гост » 08 Сеп 2005, 14:22

На този,който ме праща на психиатър ще кажа,че той е за преглед.
Като казвам гараж,става въпрос за помещение,в което може да се гарира микробус.Височина-2.5м,със толетна и мивка.Така,че невиждам какъв е проблема да се регистрира помещението като търговски обект.Има много други гаражи,съществуващи като магазин.Интересуваше ме процедурата,а за цената явно в общината ще получа по-компетентен отговор.Благодаря.
Гост

Мнениеот stefan67 » 09 Сеп 2005, 12:26

Височина 2,50 м. на гаража Ви е крайно недостатъчна, но щом сте решили да се пробвате... Колкото до проблемите - имам усещането, че Вие сами търсите да си ги създадете. Да, има много "гаражни магазиничета", но промяната на предназаначението им е извършена при условията на отменения ЗТСУ и ППЗТСУ. При сега действащата нормативна уредба - няма начин! Все пак Ви пожелавам успех в "джунглата ЗУТ"!
stefan67
Младши потребител

Мнениеот архитект » 19 Окт 2005, 15:59

Нямайш проблеми да си направиш от гаража магазин в твоя случай, само ти трябва лицензиран архитект
Повечето юристи нямат достатъчно опит в тази техническа материя и те подвеждат.
пиши ми на
dimoh@excite.com
архитект

Първо си завърши образованието...

Мнениеот юрист-неархитект » 20 Окт 2005, 11:44

До "АРХИТЕКТ" или какъвто си мислиш, че си...
Първо - завърши си образованието, което си започнал и недовършил!
Второ - в казуса няма грам техническа материя, не подвеждай човека!
Трето - ако си я закъсал толкова много, отивай да копаеш на село и не се изживявай на "последна инстанция"!
Четвърто - форумът е за юристи, а не за самозванци, на които често после поправяме грешките! Форумът не е за набиране на клиенти!
Пето - ако все още не са те обработили някъде за подобен съвет, то явно ти предстои, така че се подготви!
Ха, наздраве!
юрист-неархитект

юрист-неархитект

Мнениеот Инот » 21 Окт 2005, 09:01

До юрист-неархитект,
Дарги ми колега, преди да нападаш прочети малко нормативната уредба в тази област. За твое сведение, човекът и прав, а тези които са казали, че не може да се извърши такова преустройство "леко бъркат"... :oops:
Тук ти цитирам част от една разпоредба (последно изречение) за твое сведение:
"...При преустройства на съществуващи помещения за нежилищни нужди при условията на чл. 38, ал. 3, 4 и 5 ЗУТ височината на помещенията може да бъде и по-малка от 3,20 м."
А ти си направи труда да я намериш в "морето" от нормативната база по устройство на територията..., когато я намериш ще забележиш, че колегите подвеждат.... :D
Инот

Мнениеот един от всички тук » 21 Окт 2005, 09:30

Драги ми Иноте, защо намесваш чл. 38 от ЗУТ? Човекът не е казал, че има етажна собственост, нито пък дори съсобственост. Гаражът си е самостоятелен в двора му. Пък и, сигурно си има и свободно място в двора, за да може да докаже възможност за паркиране, ако ония от общината се закучат за паркирането.
Колегата, който се възмути от наглия архитект, не е казал, че има изисквания за минимална височина. И, между впрочем, е абсолютно прав, че форумът не е за самореклама на изпаднали, безработни, нелоялни типове. С поздрав .... :D
един от всички тук

Мнениеот Инот » 21 Окт 2005, 10:19

Виж и сравни - какво е написала Стоянова и какво и написал Stefan67.
Пък тогава съди :wink:
А за рекламата - това е друга тема.
При една нормално функционираща пазарна икономика не може да има ограничения за формата, начина и мястото, при условия за спазване на на щето законодателство.
Между другото, виж на този сайт колко реклами има - на офиси, на вестници и т.н.
Пък после ми кажи, че тук няма място за реклама. :roll:
Инот

Назад към Взаимопомощ