начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

съвместно съжителство

Re: съвместно съжителство

Мнениеот hristo2834 » 03 Дек 2009, 00:02

Е ще получи пребиваване разбира се, но ще плаща, пак минава по закона за чужденците.
hristo2834
Потребител

Мнениеот meggy__ » 03 Дек 2009, 12:25

Не, hristo2834, ако са женени трябва да се приложи горе цитирания ЗАКОН ЗА ВЛИЗАНЕТО, ПРЕБИВАВАНЕТО И НАПУСКАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА, в противен случай ще му са нарушени правата като ЕС гражданин. Видно е също от:
Чл. 4. (1) Гражданин на Европейския съюз влиза и напуска територията на Република България с лична карта или паспорт.
(2) Член на семейството на гражданин на Европейския съюз, който не е гражданин на Европейския съюз, влиза и напуска територията на Република България с паспорт и виза, когато такава се изисква. Визата се издава при условия и по ред, определени от Министерския съвет, без заплащане на такси за обработването на документите и издаването на визата.

(3) Виза не се изисква, при условие че лицето по ал. 2 притежава карта за пребиваване, издадена от държава - членка на Европейския съюз.
Тя госпожата е с точно такава карта :wink:.
Ако ли пък нямаше, тогава щеше да й е изискана виза, нищо, че господина е европейски гражданин, а след пристигането и в БГ, ако желае да остане по-дълго от определения срок трябва да си започне процедурата като представи необходимите документи, преведени и легализирани. Дори и процедурата е описана стъпка по стъпка. Нищо сложно.
Но, пак ще повторя, че този член не може да бъде приложен в БГ, поради факта, че държавата не признава регистрираните партньорства. Следователно за БГ те не са семейство и членовете му.
meggy__
Младши потребител

Мнениеот meggy__ » 03 Дек 2009, 12:28

hristo2834 написа:Е ще получи пребиваване разбира се, но ще плаща, пак минава по закона за чужденците.

Не, в техния случай нямаше да плаща :)... или добре, ще плаща, ама да си преведе и легализира документите. А, и да, колкото и да е има и такса за издаване на документа за престой в държавата. Е, ще плаща, ама то и в която и да е държава в ЕС да отиде и да е гражданин, пак я има тая такса за плащане.
meggy__
Младши потребител

Мнениеот hristo2834 » 03 Дек 2009, 19:39

Аз имам предвид таксата за пребиваване 500 лева на година ли беше?
hristo2834
Потребител

Мнениеот meggy__ » 04 Дек 2009, 18:23

hristo2834 написа:Аз имам предвид таксата за пребиваване 500 лева на година ли беше?

Ми :roll: , мисля, че толкова беше за гражданин на трета страна (не е гражданин на Европейския съюз) издадена за 5 г. + такса за издаване на ЛК.
За издаване на карта за постоянно пребиваване на член на семейството на гражданин на Европейския съюз, който не е гражданин на Европейския съюз (ЖЕНЕНИ) според процедурата тогава е по Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси и е някакви 10 лв. :shock: (тц, тука им събират по 40 евро на карта вече...пък да не говорим, не беше ли по-скъпо да си извадиш като българин ЛК?).
meggy__
Младши потребител

Мнениеот hristo2834 » 04 Дек 2009, 22:12

Ами аз това исках да кажа но може да не сме се разбрали, значи тя не е член на семейството на гражданин на Европейския съюз, такава ще бъде ако двамата отидат да живеят примерно в Франция, но в България тя се води просто чужденка и минава по закона за чужденците а там са тези 500 лева на година за пребиваване. Мисля че така стоят нещата, малко парадоксално.
hristo2834
Потребител

Мнениеот meggy__ » 05 Дек 2009, 20:21

Абе и аз имах някакви подозрения вече, че съществува малко недоразумение :D и си повтаряме едно и също.
Абсолютно съм съгласна! В БГ госпожата е чужденка! Какво да се прави :? парадокс или не това ни е закона и трябва да се съобразят с него.
В Холандия например признават 3 опции.
1. Женени
2. Регистрирани партньори
3. Партньори (хора дето имат връзка (гаджета по БГ), но нямат нито брак, нито чудо)
- Последното се доказва с адресна рагистрация, на която са живели съвместно повече от 6м. Това автоматично се смята, че щом 2ма души живеят на един адрес, то значи взаимно се издържат. Или
- Декларация от продължителността и произхода на връзката, както и как връзката се осъществява, или
Договор за наем или договор за съвместно пребиваване, или
- Банкови извлечения
И т.н....или както могат да им кажат "Бъдете креативни" :lol: Това още по-голям парадокс, щото ми звучи като "Ми, ние пък ще решим в зависимост с накъде Д-то сме станали и дали жена ми/ мъжа ми не ми е вдигнал кръвното", но само звучи, а иначе хората си спазват процедурите :).
meggy__
Младши потребител

Мнениеот hristo2834 » 06 Дек 2009, 03:42

Да аз много съм че чудил как така функционира администрацията на развитите държави, някакви работи дето си викаш тези ще ги излъжа както си искам, но там при ниското ниво на корупция и най-кекавата администрация ще устои. Тук мисля трябва администрацията да се военизира, при тоя батак тук то сме като на война с администрацията за всяко нещо инстанции една връз друга, и най лошото нямат връзка помежду си, все пак е по-добре отпреди 10 години.
hristo2834
Потребител

Мнениеот meggy__ » 05 Яну 2010, 14:00

hristo2834 написа:Да аз много съм че чудил как така функционира администрацията на развитите държави, някакви работи дето си викаш тези ще ги излъжа както си искам, но там при ниското ниво на корупция и най-кекавата администрация ще устои. Тук мисля трябва администрацията да се военизира, при тоя батак тук то сме като на война с администрацията за всяко нещо инстанции една връз друга, и най лошото нямат връзка помежду си, все пак е по-добре отпреди 10 години.

Ъммм, зависи от държавата...аз мога да говоря за 2 от тях, с чиито администрации се сблъсквам дето се вика ежедневно...и не са толкова перфектни :) (куриоз). Имам предвид, че има недомислени неща (в дадени моменти се замислям дали не са умишлени, обаче).
Как работи администрацията тук:
Хората, които са на фронт офиса обикновено са като роботчета, изпълняващи една едничка процедура и до там се ограничават знанията им (но защо ли и да се задълбочават, ако работят по 4ч на ден?). Тук именно се получават масови грешки и заплетени истории, особено когато и обикновенния гражданин нито знае как да формулира правилно въпроса си, нито какво точно му е необходимо. Да, ама нечия подобна грешчица може да ти усложни животеца докато се разплете.
Служителите от бек офиса, обаче, са много добре квалифицирани и запознати с дейността си в широк мащаб!
Ето, къде е липсващата брънка - мискомуникацията между 3-те елемента.
Примера, който дадох по-рано с "Бъдете креативни" и "Ами, помолете някой да ви направи фалшив договор" :shock: е абсолютно реален и изречен от фронт офис служител на имиграционните служби. Ако не сте запознати с процедурите, а сте обикновенни граждани, след подобно изказване ви се изправят косите и се паникьосвате :lol: или пък правите глупости, с които само си усложнявате живота...нещата не стоят така, когато се стартира процедурата и бек офиса се намеси! Законите са си закони и дори и някоя грешка да настъпи поради небрежност или незнание на служител, то тя се поправя веднага.
Всъщност миналата година имах доста взимане - даване и с БГ администрацията и искам да отбележа, че бях неимоверно приятно изненадана от компетентността и бързината, с която се работи! Нещата в сравнение с тези от преди години са коренно различни!
meggy__
Младши потребител

Предишна

Назад към Право на ЕС